torsdag, maj 31, 2007

Kyckling Med Ljummen Potatissallad


Bilden blev inte lysande men efter en veckohandling och 3 hungriga magar så hade jag varken ork eller tid att knäppa fler foto.
Linda har tidigare bloggat om denna potatis sallad som vi båda är frälsta i.
Jag grillade kyckling lår och till detta åt vi en lök och tomatsallad. Potatisalladen består av kokt sparrispotatis, fetaost och kapris och en dressing på olivolja, cest och saft från en citron, flingsalt och svartpeppar.

onsdag, maj 30, 2007

Rigate Med Mexikansk Räksås


Sambon jobbar ett långt pass imorgon så jag tyckte att han behövde ha en matlåda med sej, sen tycker jag ju att det är extra roligt att laga mat så jag gör det gärna. Det här var ett recept som jag haft väldigt länge men aldrig provat på, men hade i tankarna att det inte skulle ta så lång tid att laga och jag hade allting hemma, så så fick det bli. Såsen gick så fort att den blev färdig innan pasta vattnet hade börjat koka.
Jag har modifierat receptet lite, istället för chili så tog jag harissa (vilket har blivit väldigt populärt här hemma sedan sambon introducerade mej för den, både billig och har en god hetta) och chiliflakes, och jag tog inte exakta mängden salsa utan bytte ut lite av det mot passerade tomater.

4 personer

500 gram pasta
1 msk olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
3 sardeller (går att utesluta om man inte har hemma, vilket jag råkade ha)
3 salladslökar, skurna i skivor
300 gram het salsa
3 dl matlagningsgrädde
1 nypa socker
2 tsk harissa
Chiliflakes
(Vill du hoppa över chiliflakes och harissa så använder du 2 chili istället, då ska dom vara finhackade)

Ta vitlök, salladslök, chili flakes och hackade sardeller och fräs på medelstark värme i ca 2 minuter tills löken och vitlöken blivit mjuk och fått fin färg.
Rör ner salsa, harissa och grädde och ge det hela ett uppkok. Lägg i räkorna men undvik att koka det för länge så att dom inte blir sega. Men tillräckligt länge för att såsen ska tjockna lite. Jag redde såsen mot slutet då jag tyckte den var lite väl tunn.
Riv över lite parmesan ost och servera.

Räksallad Med Halloumi


Även ikväll gick i salladens tecken, den här blev egenkomponerad och jag tog vad jag hade hemma. Efter att varit hemma med en sjuk dotter hela dagen så hade jag varken ork eller motivation till att stå vid spisen.
Jag har varken mått eller mängd till receptet för jag tog lite på måfå. Kokade pasta, tärnade grönsaker (tomat, paprika, sallad, oliver och lök) och givetvis hade jag i räkor. Hade lite fetaost över så den fick göra sällskap i salladen.
Dressingen bestod av olivolja, saft från en citron, flingsalt och nymalen svartpeppar.
Sen skivade jag halloumin och stekte den på medelhög värme i olivolja och kryddade med lite flingsalt och svartpeppar och när osten var färdig så pressade jag lite citronsaft över den. Till detta åt vi en vitlöks aioli och ett gott bröd.
Det här var första gången som vi provade på halloumi osten och jag måste säga att smaken var över alla förväntningar, jag hade lite svårt för den gummi aktiga konsistensen i början, men smaken var så till sin fördel att jag valde att blunda för detta. Det här är en ost som jag definitivt kommer att prova på igen. Har ett recept som jag skulle vilja prova, men det får jag blogga om vid ett annat tillfälle.

Paus I Bloggandet

Linda hälsar via mej till alla våra kära läsare att hon kommer ta en paus i bloggandet på obestämd tid, men var så säker på att hon kommer tillbaka till oss. Jag kommer givetvis vara kvar och sköta bloggen så under tiden kan ni vända er till mej om ni har några frågor eller funderingar.

/Sara

Ceasarsallad



Igår när det var väldigt varmt och kvavt så passade en traditionell Ceasarsallad bra till middag. Jag hoppade över baconet eftersom det bara är jag som äter det, men du kan förstås lägga till det. Istället la jag till lite cocktail tomater för extra fräschör.


4 kycklingfiléer ca 600 g

salt och svartpeppar


Ceasarsallad
2 huvuden romansallad i bitar

Krutonger : 2 skivor vitt bröd / Baguette

½ ask halverade cocktailtomater


Dressing
1 riven vitlöksklyfta

1 äggula

Saften av en ½ citron

3 sardeller

1 dl Olivolja

½ dl färskriven parmesan
Salt och peppar


Dela kycklingen i bitar, salta och peppra rikligt och stek dom gyllenbruna och färdiga i en stekpanna. Dela brödet i tärningar och rosta dom som brödkrutonger på spisen eller i ugnen tillsammans med olivolja, salt och peppar.

Blanda äggulan med dom hackade sardellerna, tillsätt olivolja och fortsätt röra. Lägg sen till dom andra ingredienserna och om du känner att det inte blandats ordentligt så kör lite med en stavmixer.
Lägg upp salladen på olika tallrikar eller om du vill ha allting i en stor skål, blanda ner kycklingen, tomaterna, krutongerna och dressingen. Blanda väl och ät med detsamma !!

måndag, maj 28, 2007

Mjuk Pepparkaka


Det här är kanske en kaka som många tycker passar till jul, men jag har inga restrektioner när det gäller någonting egentligen. Det här är en av sambons favorit kakor och eftersom han var snäll och tog dottern till simningen idag så bakade jag en kaka som vi fikade på när dom kom hem.


Ugnstemp: 175-200 grader
150 g smör eller margarin
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
2 1/4 dl Gräddfil
4 dl Vetemjöl
3 tsk Bakpulver
1 påse Santa Maria pepparkakskryddor
Smält matfettet och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfilen och matfettet. Rör ner mjölet, bakpulvret och kryddorna. Häll smeten i en smord och bröad form, rymd ca 2 liter. Jag brukar dela upp smeten i 2 avlånga brödformar annars brukar det svälla över. Grädda på galler på första falsen nerifrån i 50-60min eller tills kakan känns torr.

onsdag, maj 23, 2007

Citronlax Med Purjolök Och Morot




Eftersom sambon jobbat med lax i Norge den senaste tiden så föreföll det sej rätt så naturligt att han hade lite med sej hem nu när jobbet är avslutat. Annars skulle vi tagit illa upp, inte minst Cornelia som kan leva på lax.


Igår gjorde jag ett recept som är en favorit här hemma. Men först ville jag visa er hur fin laxen var när jag skurit den i portionsbitar.

Till 4 personer behöver du:
2 tunt skivade morötter

½ skivad purjolök

1 citron

4 laxfiléer

Fiskfond på flaska

Citronpeppar

Matlagningsgrädde


Stek purjolöken och morötterna i smör, så att dom svettas utan att få färg. Häll på ca 1½ dl vatten och 2 msk fiskfond (beroende på hur salt man vill att såsen ska vara). Därefter häller du på 2½ dl grädde. Lägg laxfiléerna på en skärbräda och pressa över rikligt med citronsaft och citronpeppar på båda sidorna. Lägg ner dom i såsen och vänd efter en stund så att dom blir kokta på båda sidorna. Såsen blir tjockare när man har lagt i laxen och låtit den koka med lite. Smaka av såsen och tillsätt ev. mera citronsaft eller fiskfond.

Servera med kokt potatis, kokta grönsaker/och eller en sallad.

Väldigt enkelt och mycket gott !