fredag, juni 29, 2007

Hektiska dagar

Här har tiden verkligen runnit iväg och jag känner inte riktigt att jag har lagat mat som har varit värd att blogga om. I går så kom lilla Hedvig som jag berättade om för er och då var Cornelias "sova över" kompis också kvar. Så det var fullt upp med 3 barn här hemma. Till lunch åt vi spagetti och köttfärssås och det verkade dom nöjda med. E gick inte hem förrän nio på kvällen och då var jag så trött att jag knappt visste hur man pratar. Jag slumrade till max en kvart och det kändes som jag hade sovit en evighet när jag väl vaknade.

Idag har vi bara haft en slapp och skön dag, jag och lilla Cornelia. Khaled har jobbat 10 timmar och efter att ha kommit hem och duschat och kollat lite med oss på tv så stöp han i säng. Han börjar jobba 6 imorrn bitti så det är nog lika bra det.
Vi åt tacos ikväll, och det är jag ganska säker på att alla har smakat så jag bemödade mej inte ens att ta några foto.

Men jag får börja ta tag i matbloggandet nu, annars blir det här mer som en personlig dagbok :)

onsdag, juni 27, 2007

Lindas muffins och hemmagjord pizza

Jag hade samma problem som Linda, att få tag i lemon curd för att göra choklad och jordgubbsmuffins som Linda bloggar om lite längre ner på sidan. På city gross var den helt slut och sen sprang jag runt i massa småaffärer i stan för att försöka få tag på det, allt medans regnet öste ner. Efter ett tag så gav jag upp och gick hem, men inte för att strunta i bakandet utan för att ringa runt och höra vilken affär som hade lemon curd hemma, och jag fick napp i affär nummer 2, så jag skickade dit sambon och började med smeten så länge.


Det var värt att springa lite extra i affärerna för att jaga lemon curden, Khaled var helt salig när han smakade muffinsen. Jag var lite undrande till om Cornelia skulle tycka om dom, hon brukar inte gilla när det smakar citron, men det här gillade hon.




Cornelia har en kompis som sover över här ikväll och först var det bara tänkt att dom skulle leka och att hon skulle äta middag här. Så efter muffinsbaket så for jag som en jojo i köket för att göra hemmagjord pizza, hade nämligen lovat E´s mamma att hon skulle vara hemma till sju. Så pga all stress så glömde jag bort att ta foto på pizzan. Nu blev det ju ändå så att hon stannar över natten, men det visste jag inte då.

Min pizza föll henne inte riktigt i smaken, hon ville ha kebabkött på och det var inget jag hade hemma :) Efter att hon ätit en liten bit pizza så frågade Khaled om hon ville ha en macka istället. Då sken hon upp, det är nämligen hennes favorit - macka med sylt, inget som hon får så ofta hemma (då skulle hon inte äta annat) , men jag har kommit överens med hennes mamma att det går bra att hon får det när hon är här. Visst leker dom en del men hon äter här inte så ofta, i fall ni är oroliga för hur stora mängder sylt jag trycker i henne. Hon fyllde hur som helst år för ett tag sen och vi köpte ett Kalaha spel och en flaska sylt till henne, gissa vem som var glad ? :)

Idag beställde hon 4 mackor och sa att hon kunde äta 1000 till, men jag sa att det fick räcka efter det där. Var hon mer hungrig så fick hon äta nåt annat.



E till vänster och Cornelia till höger



Imorrn kommer lilla Hedvig hit igen, en av dom charmigaste "snart" 3 åringarna jag känner.
Det ser vi fram emot.

Idag...

...är jag bara tvungen att prova Lindas jordgubbs och chokladmuffins, jag ska strax iväg och handla det som behövs. Vi får lite senare om jag lyckas lika bra som Linda gjorde :)

Fortsätt kommentera, det är så roligt att läsa.

måndag, juni 25, 2007

Choklad & Jordgubbs Muffins


Idag har jag äntligen fått tag på Lemon Curd (är alldeles för lat att göra den själv) Har väntat hela helgen på att Ica ska få in det.
Så gick dit så glatt idag men till min stora förvåning hade dom inte fått in det.. Så gick och letade reda på en som jobbade där, men hon visste inte om det skulle komma in nåt sånt..
Jag som hade tänkt baka hela helgen ... Och jag kände verkligen inte att göra Curden själv.. så kom på en annan affär som vi har här i byn, Gourmera och dom hade det :)
Så köpte min Lemon Curd och en Death sause till David eftersom det var hans namnsdag.
Äntligen kunde jag gå hem och baka dom här underbart goda muffinsarna.
Men om ni är intresserade av lite olika saker allt från kryddor till skorpor så kika då in på Gourmera

Till 20 rejäla muffins:

Sätt ugnen på 200 grader

Rör ihop 6 dl vetemjöl med 4 tsk bakpulver.
Tillsätt 3 dl flytande smör, 3 dl socker, 4 ägg, och 1 dl Lemon curd.
Blanda ihop allt , hacka sedan 200 gram vit choklad och 1 liter halverade jordgubbar , vänd sen ner allt.
Fördela i stora muffins formar (smeten är ganska fast så små formar passar inte)

Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter..

David sa att han hade aldrig ätit nåt godare i sitt liv ... Så ät och njut !!

Vill även säga att det är oerhört kul att se att så många lämnar kommentarer.. Så kul och läsa !

söndag, juni 24, 2007

Pavlova med jordgubbar


På midsommarafton gjorde jag en Pavlova tårta och inspirationen fick jag av Serendipisk Mat.
Tårtan i sej var god men chokladen kommer jag hoppa över om jag gör den fler gånger, tom. min dotter som är tokig i mörk choklad tyckte att det blev för mycket. Det stod bara choklad i receptet, men kanske skulle jag använt mej av ljus choklad istället ? I receptet står det att jordgubbarna ska marineras i myntasocker, det bytte jag ut mot några stänk rosenvatten. Kanske hade chokladen kommit mer till sin rätt om jag använt mej av sockret ? Med myntan hade jag fått svårt att få Cornelia att äta den. Annars gillade jag att tårtan är så enkel att göra, så jag kommer säkert att prova den fler gånger.


Du behöver:
4 äggvitor
3 dl socker
100 gram choklad
2,5 dl vispgrädde

½ liter jordgubbar
1 msk citronsaft
Några stänk rosenvatten


Vispa äggvitorna och sockret till det är så hårt att du kan vända bunken upp och ner utan att smeten trillar ut. Hacka chokladen ganska grovt och blanda ner den i äggsmeten. Lägg en tallrik upp och ner på ett bakplåtspapper och rita längs kanten. Bred ut vitorna på ringen som bildats.
Grädda i mitten av ugnen i 1 timme på 150 grader. Dela under tiden jordgubbarna i lagom stora bitar och låt dom stå och dra med citronsaften och rosenvattnet i drygt en timme.

När bottnen svalnat brer du över grädden och lägger på jordgubbarna, servera direkt.


lördag, juni 23, 2007

Midsommarhelgen

Jag hoppas att alla våra läsare har haft en trevlig midsommar, om än lite regnig. Vi har bara varit hemma och ätit god mat, igår till efterrätt bakade jag en Pavlova kaka med inspiration från Serendipisk mat. Den kommer jag att blogga om imorgon, med foto och recept.
Idag har jag ätit ensam för Cornelia har varit hos en kompis och kom just hem och Khaled jobbar till halv ett inatt. Så min middag var inte mycket att visa för världen idag, man gör det rätt enkelt för sej när man är ensam. Cornelia kom hem, glad i hågen för hon hade vunnit 2 kg av Marabous mjölkchoklad. Snäll som hon är så hade hon delat hälften av chokladen med sin kompis My som hon var på tivolit med. Det är jag ganska glad för, annars hade vi rullat fram här inom kort. Vi har tillräckligt mycket onyttigt i vårt skafferi så 1 kg choklad passar bättre i någon annans mage än våra.

Vad har du hittat på i midsommar ? Har ni ätit något extra gott ? Skicka gärna en kommentar.

Dagens enkla middag

Idag blir det enkla svängar, vi ligger däckade efter midsommarafton, och då kurrar magen och vill ha något gott. Då är min egenkomponerade gryta som jag improviserade ihop en kväll en bra måltid!




Johans enkla indiska gryta (4 port)
5 dl matlagningsgrädde
2 små paprikor, gärna i olika färg
1 stor gul lök
400 g kött (Bra ex: Kycklingfilé, fläskfilé, fläskgrytbitar. Inte gärna nötbitar, då det har en tendens till att bli segt)
Ca 3 msk curry
Soja

1) Stek löken och låt den svettas rejält. Ha i köttet och stek till det så det får färg och blir genomstekt.
2) Ha i paprikan och låt den svettas ett par minuter.
3) Ha i matlagningsgrädde och curry. Curryn får du ha efter smak, krydda tills önskad styrka uppstår.
4) Ha i soja tills önskad färg uppstår.
5) Låt koka ihop ett par minuter. Klart att serveras!

Tips: Sallad är ruggigt gott att ha till denna rätt. Servera med jasminris, eller tagliatelle. Går även bra med hasselbackspotatis, vet jag av erfarenhet! :-) Fick tips av Sara att ha i mango chutney i grytan! Testa gärna och kommentera hur det blev.

Goda hälsningar
Johan "Knegoff the Kock" Rönn

fredag, juni 22, 2007

Midsommarhelgen

Jag, Sara och våran gästbloggare Johan önskar alla våra läsare en underbar Midsommar !! :) Även fast det regnar så kan det nog bli en underbar dag.

Massa kramar från oss !

Rosenvatten (och harissa)


Igår hittade jag rosenvatten i en utländsk affär som jag jämt handlar i, jag har bara missat just dom flaskorna. Jag är i stort behov av tips på vad jag kan göra med rosenvattnet, du som vet får gärna lämna en kommentar eller maila mej på sara_sweden@hotmail.com


Glad midsommar !!




torsdag, juni 21, 2007

Kycklingfilé med yoghurttäcke och fransk potatissallad

Igår var vi barnvakt åt lilla Hedvig, en tjej på 2½ år som är en av dom charmigaste barnen jag känner. Hon är otroligt livlig men ändå relativt lätt att ta hand om. När hon kom hit på morgonen så åt vi frukost tillsammans sen var det dags för Cornelia att gå på rytmisk gymnastik så då åkte vi dit och efter en stund så somnade faktiskt Hedvig i vagnen och sov seg genom hela sejouren. Till lunch åt vi kalops med nyptatis och till efterrätt hade Hedvigs mamma köpt jordgubbar till oss som vi åt tillsammans med vaniljglass. Med fulla magar gav vi oss iväg till ett utomhusbad här i stan, det var väldigt skönt med ett svalkande dopp om än lite väl friska vindar i luften. Hedvig åkte hem strax innan Bolibompa och med 2 hungriga (Cornelia åt något annat) magar så ville jag ha något riktigt gott. Jag hade kycklingfiléer i frysen så jag tog och blandade ihop matlagningsyoghurt (jag använder den turkiska som finns att köpa i en liten hink) tillsammans med Tikka Masala och lite harissa. Blandningen la jag på filéerna och skjutsade in dom i ugnen på 200 grader. Till detta gjorde jag en fransk potatissallad med nyptatis, crispsallad (något som jag aldrig provat men älskade), rödlök, avocado, oliver, gurka, tomat och fetaost. Dressingen bestod av olivolja, mycket pressad citron, salt och nymalen svartpeppar.


Det var så gott att jag skulle vilja rekommendera alla att testa det här, vi kör en repris ikväll igen. Men byter ut potatissalladen mot ris.

Jag passar på att önska er alla en Glad Midsommar !

onsdag, juni 20, 2007

Gud sa "Varde härlig mat" och det varde lasagne!

Hej igen, gott folk! Jag spinner vidare i pastans tecken. En läsare kommenterade min artikel om Bolognese och ville veta hur jag gör lasagne. Med lite prestationsångest ringde jag min vän Christopher Proscini, 100% italienare och kock. Kallar honom lite skämtsamt ibland för Proscuitto (en italiensk lufttorkad skinka) vilket inte alltid uppskattas.

Han förklarade för mig de tre viktigaste ingredienserna... "Kärlek, kärlek, kärlek!" och verkade syfta på maten som en sorts ersättning för kvinnlig kärlek. Huruvida detta är hälsosamt eller inte lämnar vi för tillfället. :-)

Som jag skrev igår så ska allting kombineras till en rätt. Pastan, ostsåsen och köttfärssåsen ska utgöra tre smaker, inte en geggamoja som man knappt behöver tugga. Alltså, en grundprincip; ju mer tomat och vitlök, desto mer ost i bechamelsåsen. Och desto färskare pasta.

Där halkade vi in på något! Pastan! Hur gör vi med den? Jag vill faktiskt säga; Barilla eller färsk. Inget annat. Jag har testat tusentals sorter (lätt överdrift) och ingen ger så bra konsistens och smak som färska lasagneplattor / alt Barillas förkokade.

OCH, så förklarade Christopher en hemlis för mig som jag missat. De flesta avslutar med köttfärssås, ostsås sedan riven ost. Ska det göras ordentligt är det köttfärssås och mozzarella som gäller, inget annat.

Och ostsåsen - inga krumelurer... Gör en grundredning, gör ordentligt med sås, och snåla inte med osten. Ta ingen färdigriven ost, som ofta är kanter och i min mening smakar mycket paraffin, ta en stark lagrad ost, det finns en ost som heter Falbygdens 1878 som är SUVERÄN till detta ändamål. Se till att det inte är den magre sorten, som har lite problem med att smälta.

Det var mitt lilla kåseri för idag. I morgon har jag en full-laddad dag och kan inget garantera, men har ni förslag på vad ni vill höra om eller dylikt, så mottages de tacksamt som kommentar till inlägget, alternativt till min mail, johan@ronn.us

Goda sommarhälsningar
Johan Rönn (Knegoff the Kock)

Knegoffs Klassiska Lasagne (4-6 port)

  • 9-12 färska lasagneplattor alt. Barillas(3-4 per lager)
  • En sats köttfärssås, se föregående inlägg
  • 4 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 3 dl (ca 135 g) riven, vällagrad ost
  • 1 tsk finmalen svartpeppar
  • 1 bit mozzarella
Gör grundredning med mjölk och mjöl i en kastrull som inte bränner i bottnen så lätt. Ta lite i taget tills du har en bra konsistens. Ha i ost och svartpeppar. Tänk på att vispa aktivt hela tiden så det inte bränner fast i bottnen. Smörj en lagom stor ugnsform med lite smör och varva ostsås, köttfärssås och lasagneplattor i 3-4 lager beroende på formens storlek. Sista lagret ska som du förstår vara köttfärssås. Skiva mozzarellan fint och lägg över. Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 25 minuter, enligt anvisningar på paketet med lasagneplattorna. Bon appetite!

Tips: Sallad är suveränt till, men liksom pastan och såserna är en del av en rätt ska salladen också vara anonym för att göra sig bäst till. Enkel hackad isbergssallad eller salladskål utan vare sig gurka, majs, eller annat är helt enkelt oslagbart!

Vinnare av våran midsommartävling


Nu var det äntligen dags att presentera vinnaren av denna tävling, det var inte lätt måste jag säga, måste få tacka alla er som skickat in erat bidrag. Jag och Sara hade väldigt svårt att avgöra vem av alla bidrag som skulle få vinna. Men tillslut fann vi detta recept som en självklar vinnare..
Så nu ska jag inte hålla er på halster längre utan Årets Midsommarmat´s Vinnare är :
Mattias Carlén, med detta underbara bidrag:

- Krabba me´ vitlökssmör på rostat panriche bröd som förrätt ihop med en god jästöl från Bayern.

- Hamburgetallrik med inslag av havets goda såsom stekt hälleflundra med olivkräm samt kapris.
Allt läggs emellan två grova hamburgebröd, det hela garneras med melon och färska skalade räkor.
Till det dricker vi naturligtvis ett gott amarone vin samt snapps Grappa (prima Uve).

- Kvällen avslutas sedan med jordgubbar och vispgrädde garnerade med citronmeliss och lakrissås runt tallriken.

Vattnas det i munnen när ni läser det :)
Ni som vill ha detta underbara recept mer ingående, så kan ni bara maila mig eller Sara så får ni givetvis det.
Ännu en gång Grattis Mattias !!!
Och tack alla ni andra för era underbara bidrag.

Kramar Linda & Sara

*trumvirvel*

Ikväll när jag fått min lilla trötta Cornelia i säng och fått i mej av maten som står i ugnen, kanske ev. tar jag ett bad för att dra ut på det hela lite...men efter det så kommer vinnaren av vår midsommar tävling att koras !

Just nu är jag bara en trött mamma som har hållt igång sen åtta imorse, jag är i stort behov av en batteriladdare.

Den bästa Bolognesen!

Spaghetti Bolognese eller en god köttfärssås till en lasagne borde inte vara så svårt kan man tycka. Men det är det! Denna italienska fantastiska rätt som ofta pryder middagsborden hos familjerna i landet är en stor passion för mig. En perfekt Bolognese är smakrik, men tar inte för stor plats ändå, då man ska smaka pastan, likadant i en lasagne där köttfärssåsen ska utgöra 1/3-del av rätten, inte hela eller halva.

Det är där jag tycker det blir fel med lasagne hos många. Många lägger ner för mycket energi på köttfärsen. Gör inte det! Ostsåsen behöver minst lika mycket kärlek som köttfärssåsen! En äkta Bolognese definieras enligt italienare jag pratat med som tomat, lök, kryddor, vitlök, morötter och nötfärs. Ingen mjölk, och definitivt ingen matlagningsgrädde. Än idag förbannar jag min moder då hon envisas med att reda sin köttfärssås! Hon drar skam över mitt goda matlagningsrykte! :) Hemligheten tror jag ligger i mycket lök, mycket tomat och MYCKET TID! Det gör inget om du gör din Bolognese vid 14-tiden om den ska stå på bordet vid 17-tiden. Låt den stå på ettan och puttra i någon timme innan du stänger av plattan så den kan suga åt sig alla smaker.

Jag är inte mycket för halvfabrikat, men i detta fall är det faktiskt en välsignelse. Jag pratar naturligtvis om Dolmios pastasås. Helt superb, jag älskar den! Det finns ingen som helst anledning att göra det som finns i den burken för hand kan jag säga! Ska ni göra spaghetti med frikadeller är det bara att krydda nötfärs med salt och peppar, steka till lite snabbt i en oljad panna, och sedan låta koka med en burk Dolmios (eller två) i runt 10-15 minuter och servera med en god pasta.

Artikeln blev lång, hoppas jag gett er något kött på benen, debatten är fri, kommentera gärna. Receptet på min Bolognese som är EXCELLENT till spaghetti och i vilken lasagne som helst följer här nedan:

Bolognese på klassiskt vis (4 port)
500 gr nötfärs (Blandfärs kan accepteras)
1 burk Dolmio med extra vitlök
0,75 dl tomatketchup
0,75 dl vatten
2 stora gula lökar
1 riktigt finriven morot
Smör

Finhacka den ena löken, och hacka den andra löken något grovare. Riv moroten. Låt löken svettas i lite smör, och ha i köttfärs och bryn den. Ha i den rivna moroten och häll över Dolmio. Häll vattnet i den tomma Dolmioburken och skaka om och häll i såsen för att få det sista ur burken. Häll i tomatketchupen. Låt puttra på ettan så länge som möjligt, minst 25 minuter. Njut med spaghetti och parmesanost!

Tips: När du silat spaghettin i durkslaget, lägg tillbaka den i grytan, ha i en gnutta smör och en matsked tomatpuré. (Gärna Slotts delikatesskryddade) och rör runt. Sätter fin kant på pastan och gör - tro det eller ej - stor skillnad.


Brev från Knegoff the Kock!

Ja, så här ser jag ut. Tyvärr, eller vad man ska säga. :-) Bloggat ett tag nu på min personliga blogg om allt mellan himmel och jord, men när jag kom in på denna fantastiska blogg av en tillfällighet kände jag att HÄR måste jag kladda lite!

Ett av mina recept ligger faktiskt redan uppe, coca-cola marinaden som Linda använde till kotlett och serverade med nudelwok.

Jag gillar som sagt utmaningar i köket, och hoppas att jag ska kunna sprida lite glädje och god mat här!

På återseende!
Johan

Johan - Vår nya gästbloggare


Jag vill börja med att välkomna Johan till oss, han ska gästblogga här en vecka. Kan börja med att erkänna att jag inte visste hur jag skulle skriva det här, så jag bad Johan om hjälp och så här blev svaret.

Jag är 23 år bor med sambo och två katter i Kristianstad. Älskar mat,
experimenterar oerhört gärna. Delar mitt stora kulinariska intresse med min
kusin Malin, och vi bollar ofta idéer och tips. Gillar utmaningar såsom att göra gourmeträtter av vad som finns i kylen samt "middag på 5 ingredienser"-typ av utmaningar. Svårt för att stå och se andra laga mat jag ska äta då jag är lite kontrollfreak och gärna tar över.

Mer än så behöver vi nog inte veta om Johan, utan vi ser fram emot hans bloggande och härliga recept här hos oss.

Kalops och ostkaka


Ikväll har vi haft besök av Khaleds kompis Osama (inte bin Ladin), från Göteborg.
Jag hade ju lovat att laga kalops så medans dom åkte till Malmö för att lämna en bil, så satte jag igång. Jag kan lova er att Khaled är en tidsoptimist, dom åkte vid fyra och jag frågade honom när dom kunde tänkas vara tillbaka ? Vid fem. Försök 3 timmar senare.
Kalopsen blev god men jag önskade att den hade fått koka lite till, men Cornelia hade frågat triljontals gånger när maten skulle vara färdig. Hon och jag började äta utan både killarna, och var tom färdiga när dom kom hem. Något som förvånade mej var att Osama aldrig hade ätit kalops förut, då måste jag ändå tillägga att han är gift och har barn med en svensk tjej. Enligt honom så är hon inte bra på att laga mat, och enligt Khaled så lever hon på chokladbollar. Nyttigt och enformigt värre. Men hon ska tydligen vara en hejare på det.

Efter maten så kom jag på att jag hade en ostkaka i frysen, inte heller detta hade Osama ätit. Är vi förvånade ? Nää.
Så jag skjutsade in den i ugnen och vispade ihop lite grädde. Jag hade nästan glömt hur mäktigt jag tycker ostkaka är.

Jag har inga foto på vare sej kalopsen eller ostkakan,men ni vet hur båda ser ut och smakar. Är ni nybörjare som Osama så får ni maila så lovar jag att bjuda er på middag.

måndag, juni 18, 2007

Storhandling och kvällsfika

I mitt förra inlägg så bloggade jag om att vi skulle storhandla, jag visste att sambon skulle komma hem vid åtta ikväll så vi hade bestämt att vi skulle mötas i affären då, och då hade jag lovat att ha allt nerpackat i vagnen så det bara var för oss att betala och gå hem.

Det var så hiskeligt tungt att bära hem så sambon fick gå en extra gång medans jag väntade kvar med påsar utanför affären.
Vad handlar människan tänker ni kanske ? MYCKET !


Apetina Feta
Grillkrydda
Aqua Rose (vet inte vad det är, tvål kanske?)
2 Avocado
2 paket bacon
Fullkorns baguetter- bake up , 4 paket (perfekt att ha i frysen)
Lagrad balsamvinäger
Bananer
Bandäggnudlar
Kall bernaisesås
Citronfil
2 st Handtvålar
Fjärilskotletter
Fransk dressing (pulver)
3 liters fryspåsar
Glasspinnar
Spickekorv (Cornelias favorit, för mej funkar det lika bra att öppna munnen och hälla i ett saltkar)
Gott & Blandat
Gröna oliver
Leverpastej
Gräddfil
Gräddglass (3 för 20)
Grönsaksbiffar (sambon äter det när vi äter griskött)
2 gurkor
Höng, ost
Jasminris
Jordgubbsfil
Jordgubbssylt
Ananas/apelsinjuice
Apelsinjuice
Wienerkorv
Heinz ketchup
Kycklingkorv
Kycklingköttbullar
Frusen kyckling
Körsbär (*mm*)
Laxfilé
Röd lök
Storpack lövbiff
Makrillfilé i tomatsås
Mango chutney
Matlagningsgrädde
Galia melon
Mintkrokant
Stenbitsrom
Morötter
Naturchips
Nektariner
Nutella
Olivolja
Frödinge ostkaka
Oxgrytbitar
Röd paprika
Grön pesto
Ungersk salami
Pommes
Ost
2 mozzarella pizzor
Russin
Ryggbiff
Sallad
Smörgåsgurka
Makaroner (med ursäkten att jag är mamma)
Sötmandel
Te, indian spice
Toapapper
Tomater
Tonfisk 3x2
Vispgrädde
Vitlök
Canadalax, hel - varmrökt
Wok chinese (fusk)
Ägg
Äggnudlar
Äpplen
Ärter/majs/paprika (frusna)

Nu har vi så vi står oss ett tag, dom hade billig läsk, 10x2 liter för 89 kr + pant...inte för jag vet hur vi ska orka dricka så mycket läsk, men jag är lite sugen på att slå till. Sen hade dom ett bra erbjudande på ett ramlösa paket :)

Nu ska jag fiska upp min lilla Cornelia ur badet. Hon är trots bara 7 år gammal så klockan börjar bli lite mycket för henne nu.

Imorrn har Khaled (sambon) och Cornelia beställt kalops, jag tror inte ni behöver något recept på det, men kan hända att jag lägger ut lite bilder.

Jag ÄLSKAR fulla kylar/frysar, jag är den enda jag känner som är förtjust i att handla mat och sen njuta av att skåpen är fyllda till bristningsgränsen.


En dag på stan

Jag och Cornelia har "gjort" stan idag. Vi skulle köpa laddare och födelsedagspresenter och lite andra saker + 2 liter jordgubbar sådär i farten.
Vi tog en hamburgare till lunch och när sambon går av sitt 12 timmars pass på jobbet ikväll så ska vi iväg och storhandla. Jag tycker synd om honom men det ekar tomt både här och där så det hjälps inte, och jag kan inte göra det utan honom eftersom vi behöver vara 2 för att orka bära allt (har ingen bil).
Så ikväll blir det ciabatta med goda pålägg och ostar, det är vad jag orkar och förmår. Av någon konstig anledning så kan jag inte sova på nätterna, sist jag tittade på klockan så var hon 3.08.
3.28 kommer Cornelia in storgråtandes och är förtvivlad för att hon har drömt en mardröm. (JAG SOM ÄNTLIGEN KOMMIT TILL RO !!)
Så vi fick röra på oss, sambon bytte sängplats med Cornelia och hon somnade innan jag hann blinka. Själv låg jag vaken en halvtimme innan jag till slut gav upp. Jag tog med mej kudden och vandrade ut i vardagsrummet, då kom sambon också. Han hade inte heller kunnat somna om så då satte vi på Man on Fire och kollade på den tills hans tåg gick 2 timmar senare. Då gjorde jag ett förtvivlat försök att somna om, det var inte helt smärtfritt men jag vaknade inte förrän dottern slog upp ögonen 10.30, vilket är nytt personligt rekord för henne.
Jag anar att min störda nattsömn beror på tarmkatarren som jag bär på, har nämligen haft hiskeligt ont nu ett par nätter. Det får bli mer matbloggande och nya receptet senare i veckan, nu tänker jag njuta av halvfabrikat och tugga tills det växer ur öronen på mej och tills tarmen är nöjd, då slipper jag nämligen ha ont.

Äpplekaka



Idag kom Cornelia hem efter en hel helg hos mormor så glad i hågen av saknad så svängde jag ihop en amerikansk äpplekaka som jag bloggat om tidigare.

Jag försöker lära mej att länka på ett snyggt sätt, men det funkar inte alls :(




Ja, jag gör som barnen, dränker min kaka
i vaniljsås, det är så gott !! :)

lördag, juni 16, 2007

Recept och bilder på Makarona Mbakebka

När vi var i Tunisien förra sommaren för att få träffa sambon ett par dagar så fick han skjuts av sina vänner från Libyen till Tunisien. Dom hyrde en lägenhet och vi (jag, sambon och dottern) bodde på hotell.


Maten i Djerba var otroligt tråkig och smaklös och jag blev jättedålig dagarna innan vi skulle åka hem, jag gissar att det var efter en couscous som vi ätit tillsammans med en annan svensk familj en kväll inne i stan. Väl hemma tog det lång tid innan jag (dottern tillfrisknade rätt så fort) blev bra igen, tack och lov så var vi inte drabbade av salmonella. Hur som helst så ville sambons vänner bjuda oss på middag en kväll i lägenheten och jag fick höra att dom skulle bjuda på makaroner (!!!!). Hjälp tänkte jag, inte har jag åkt ända till Tunisien för att äta makaroner.
Men jag blev inte besviken när maten serverades. Vi åt ur en enda stor skål( som dom alltid gör), sittandes på golvet och hade det väldigt trevlig trots att det var nästan 50 grader varmt. Jag njöt av varenda tugga av maten och det underbara sällskapet, äntligen fick jag träffa min sambos bästa vänner som jag än så länge bara pratat med via internet. Maträtten i sej är otroligt enkel och billig och jag visste inte då om det berodde på sällskapet eller den dåliga maten i övrigt i Tunisien.
Tunisien, Djerba 2006

I vintras fick vi besök av killen som lagat maten till oss och jag bad honom att göra den en gång till. Idag vet jag hur det ligger till - det var GOTT helt enkelt. Jag har inte många bra minnen av den resan tyvärr, jag och sambon hade inte träffats på 3 månader och han fick bara ledigt 2 dagar. Sen skulle vi skiljas åt igen och inte träffas förrän i oktober. Min dotter grät många många tårar av saknad under dom månaderna och för en liten flicka på 6 år så är 5 månaders väntan efter någon man älskar väldigt lång. Att då bara ses 2 dagar är rätt så hjärtslitande, men jag försöker se det som att vi laddade batterierna med mera kärlek. Ibland är verkligheten grym, vi har kämpat för kärlekens skull och äntligen vunnit över allt byråkrati i Sverige.




Idag var det min andra hälft som lagade maten och tyvärr så hade jag "råkat" slänga den krydda som gör hela maträtten, det blev gott ändå men det var något som saknades. Jag ska se om jag kan få hitskickat lite krydda från Libyen för den går tydligen inte att köpa här i Sverige. Men för er som vill prova på receptet så spelar det inte så stor roll om ni gör det med eller utan den här kryddan. För övrigt så är jag förtjust i kombinationen pasta - potatis.




Den här bilden är tagen innan grytan är färdig, innan kycklingen och potatisen ska koka tillsammans.

Till 4 personer behöver du:

1 skivad gul lök
3 färska finhackade tomater
Passerade tomater
½ kyckling i bitar
Harissa
3 stora potatisar skurna i stora bitar
½ paket spagetti
Svartpeppar
Paprikapulver
Salt
Chiliflakes eller färsk chili

Jag rekommenderar dej att använda en stor gryta när du lagar det här.

Svetta löken i olja tills den blir mjuk utan att få färg. Ha på kryddorna (efter behag och styrka) tillsammans med dom passerade tomaterna.

Låt det koka några minuter och ha sen i ca 5-6 dl vatten. Lägg i potatisbitarna när vattnet kokar. Koka ytterligare 15 minuter och lägg sen i kycklingbitarna, som ska koka ca 45 minuter. Lägg till sist i spagettin och servera maten när den kokat klart.
Glöm inte att smaka av !!



Jag har ingen superkamera och vi var hungriga så det här fotot blev tyvärr lite disigt !

Makarona Mbakebka

Jag och sambon är på väg till affären för att handla det som behövs till makarona mbakebka, en rätt från hans hemland (Libyen). Det är underbart gott ! Jag återkommer senare med recept och bilder.

Tävlingen är avslutad

Igår var sista dagen att skicka in ett bidrag till vår midsommar tävling, den 20 juni kommer vi att meddela vem som har vunnit.

Lycka till och tack för era fina bidrag !

fredag, juni 15, 2007

Brattbergs Hemsida

Brattbergs hemsida innehåller kryddor som du inte trodde fanns, kaffe, te, karameller och mycket mycket mer. Jag rekommenderar dej att kika in, du kommer inte att bli besviken. Vad sägs om rökt salt ? Ett spännande salt med röksmak.Tips för vegetarianer som ibland kan sakna den rökta smaken.
Det här är en sida som jag definitivt kommer att handla ifrån.

torsdag, juni 14, 2007

Rostad Nypotatis Med Färsspett och Äppletzatziki

Idag hade jag köttfärs i frysen som vi var tvungna att äta upp och efter otaliga köttfärssåser, piroger och pajer så tänkte jag att det var dags för nåt nytt. Köpte grillspett för ett tag sen, så jag kryddade färsen med paprikapulver, spiskummin, svartpeppar, cayennepeppar och salt och så hade jag i lite finhackad lök och vitlök. Sen trädde jag på köttfärs på grillspetten och la dom på en ugnsplåt.

Till detta kokte jag små nypotatisar i rikligt med saltat vatten tills dom var mjuka och trädde även dom på spett och penslade med olivolja, la dom tillsammans med färsspetten i ugnen.

Vi åt detta ihop med en äppletzatziki med finhackat äpple, gurka och vitlök - blandat med grekisk yoghurt och lite salt.
Jag tänkte tyvärr inte på att ta något foto så ni får er klara er utan tills nästa gång.
Cornelia tyckte det var jätteroligt att äta mat på spett så det kommer jag göra fler varianter på.

onsdag, juni 13, 2007

Hej på er !

Kunde inte hålla mig borta längre utan måste bara komma in och hälsa på er ! Vill även dela med mig ett gott recept på en marinad som är gjord på Coca- Cola
Som jag fick av läsare här på bloggen, så tyckte ni alla skulle få ta del av det

Coca-Cola Marinad :

En burk cola,,

2 msk juice,

2 msk soja,

1 tsk ingefära,

1 vitlök,

1 dl olivolja

Sen kryddar du med dom kryddor du tycker om. Jag använde marinaden till kotlett och sen stekte jag nudlar med grönsaker till å serverade med en Söt sur Sås..
Så här gott tyckte min dotter det var så håll tillgodo.. Marinaden passar jätte bra till kyckling.

tisdag, juni 12, 2007

Chocolate Chip Cookies


Jag försöker tömma mitt skafferi så gott det går innan jag handlar nytt och idag var jag sugen på att baka. Hade dessutom allting hemma till att göra chocolate chip cookies, dom är lätta att göra och tar inte alls lång tid. Jag bytte ut en del av chokladen till skållade, hackade mandlar.


(Ca 24 st)
100 gram margarin eller smör

2 dl farinsocker

½ dl strösocker

½ tsk vaniljsocker

1 ägg

1½ dl vetemjöl

3 dl havregryn

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

175 gram mörk blockchoklad (jag använde Odenses med rätt så hög kakaohalt)

Skållad och hackad mandel, så mycket som du tycker (jag tog ca ½ dl)


Sätt ugnen på 175 grader.

Rör rumsvarmt margarin mjukt med farinsocker, strösocker och vaniljsocker.

Tillsätt ägget under vispning.
Blanda vetemjöl, havregryn, bikarbonat och salt. Rör ner mjölblandningen i margarin- och äggsmeten.

Grovhacka chokladen och mandeln och blanda ner den i smeten.

Klicka ca 24 matskedsstora klickar på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dom något. Lägg klickarna ganska glest eftersom kakorna flyter ut lite.

Grädda kakorna i mitten av ugnen, ca 10 minuter. Låt dom sedan svalna på plåten.

Sommarsås

Den här såsen kommer från Fårö, den smakar fräscht, som svensk sommar när den är som bäst. Prova den till nypotatis, grönsaker eller rökt fisk.

Till 4-6 personer behövs:
3 dl gräddfil eller mild avrunnen yoghurt
Skalet av en citron
Saft av ½ citron
2 msk svensk söt senap
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl fint hackad dill
3-4 msk finskuren gräslök
Salt och peppar
Lite italiensk salladskrydda

Blanda allt i en skål. Låt det hela stå och mogna i rumsvärme i ungefär en timme. Om du gör den här goda såsen i förväg är det bättre att ställa in den i kylen. Ta fram den en halvtimme innan servering.

söndag, juni 10, 2007

Pomelosallad


Det här är en spännande sydasiatisk sallad med pomelo, en stor grapefruktliknande citrusfrukt som börjar bli vanlig här hos oss. Får man inte tag på pomelo kan man ersätta den med vanlig grapefrukt, helst då blodgrapefrukt eftersom den är lite sötare än den blonda varianten.


Det här behövs:
1 pomelo eller 2 blodgrapefrukter
1 dl cashewnötter eller jordnötter
1 schalottenlök
½ - 1 grön chili
10-12 myntablad
2 msk koriander
½ dl kokosflingor

Dressing av:
Saft av 1 lime
1 msk fisksås (Nam Pla)
2-3 tsk farinsocker
Varsamt med salt

Börja med att blanda allt till dressingen, ställ åt sidan. Skala och filea pomelon eller grapefrukten så att den blir skinn- och hinnfri. Lägg klyftorna i en skål.
Rosta cashewnötterna i en stekpanna utan fett ett par minuter. Eller ta vanliga, saltade jordnötter. Hacka nötterna ganska grovt. Skala och finhacka schalottenlöken . Kärna ur och finstrimla eller finhacka chilin. Strimla även myntabladen och koriandern. Lägg allt detta i skålen med frukten. Strö över koksflingorna och blanda varsamt. Slå sist på dressingen. Smaka av salladen. Beroende på citrusfruktens surhet eller sötma behöver man ibland justera balansen en aning.



Äppeltarte


Rikligt med tunt skivade äpplen och lite aprikosmarmelad ska det vara i denna franska äpplekaka. Degen kavlas inte, den ska bara tummas ut i pajformen. Hur enkelt som helst !


Till degen behövs:
3 dl vetemjöl
100 gram kallt smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1 medelstort ägg

Fyllning av:
3 medelstora äpplen
2-3 msk socker
½ tsk kanel
1 dl sprikosmarmelad
+ 2-3 msk vatten

Värm ugnen till 200 grader. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i tunt skivat smör, socker och vaniljsocker. Smula samman, tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop det hela. Forma degen till en platt rundel. Lägg den i en pajform (20-22 cm i diameter) och tryck ut den med mjölad tumme så att det bildas en pajbotten. Förgrädda utan fyllning i 12 minuter.

Tvätta och kärna ur äpplena under tiden - skala dom helst inte. Skär äpplena i halvor och därefter i tunna äppleskivor. Ta sedan ut den förgräddade pajen. Lägg på äppelskivorna i prydliga cirklar, pudra till sist över kanel och socker. Grädda i ca 25 minuter. Höj eventuellt värmen till 225 grader mot slutet så att pajen får fin färg. Värm marmeladen i en liten kastrull, rör ner vattnet. Pensla blandningen över den färdiga pajen och låt den svalna.

Servera med en klick grädde, vaniljsås eller lite glass.

fredag, juni 08, 2007

Sommarvärme

Ingen har nog kunnat undgå den tropiska djungelvärmen som har nått oss. Vi förgyller våra dagar utomhus och det ägnas inte så mycket tid åt matlagning, städning etc. som det kanske borde. Vi städar bort den värsta skiten sen får resten vänta tills det är lite sämre väder. Här saknar vi tyvärr både balkong och trädgård så vi fördriver vår tid på allmänna områden. Idag var vi vrålhungriga efter 4 timmar på stan, mesta tiden gick åt till att titta på studenter. Slängde snabbt ihop tacos och har gjort köttfärssås på det som blev över. Skönt att ha maten färdig tills imorrn.
Så nu behöver ni inte undra varför bloggen inte blir uppdaterad så ofta. Är ute och njuter av sommarvärmen och Linda tar en paus från bloggandet.
Vill du fortfarande vara med och tävla ? Sista inlämningsdag är den 15:e juni, och reslutatet får ni reda på den 20:e juni. Blir roligare ju fler som är med och bidrar !

/Sara

måndag, juni 04, 2007

Lax Med Romsås










Jag hade lovat Cornelia sen ett par dagar tillbaka att vi skulle flyga drake men vädret var tyvärr inte det bästa, men idag så gjorde vi ett tappert försök som gick lite sisådär. Vinden blåste emellanåt så det var svårt att få upp draken och hålla kvar den i luften.

När vi kom hem så åt vi lax (från sambons förra jobb i Norge) med nypotatis och romsås. Vi hade tänkt göra äpplepaj till efterrätt men klockan blev alldeles för mycket så vi sparar det till en annan dag. Cornelia fick lite glass istället.
Är det nån som vet hur man gör för att kunna sprida ut sina foto i inlägget, jag har ännu inte lyckats klura ut hur så alla tips uppskattas !!






lördag, juni 02, 2007

Fruktsallad













Igår hade Cornelia med sej en kompis hem från skolan som sov över här till idag, det har blivit mycket "snabbmat" dvs mat som går fort att laga. Hamburgare, köttbullar osv. Tyvärr så har jag inte tänkt på att ta några foto, ikväll glömde jag det också. När jag nämnde det för sambon efteråt så sa han att han undrade varför jag inte tagit foto på maten. (skrattar för mej själv)
Tänk att det blivit så vanligt här hemma att jag bloggar om vad vi äter.
Men ibland måste jag erkänna att dottern suckar högt när jag ber henne hämta kameran däruppe när vi precis ska äta. "Är det till bloggen?", säger hon och tittar surt.
Ikväll åt jag tjocka revben som jag rimmat själv, ibland får jag sånt begär efter dom för köttet är så mört och lagom salt att det bara trillar sönder efter rimningen. Till detta åt jag nypotatis och en sallad. Resten av familjen åt kyckling.
Nu ska vi strax titta på Bangkok Hilton och äta fruktsallad och som kompensation så lägger jag ut foto på den, med en bångstyrig kanin som hellre leker med sin ballong än låtsas äter av min fruktsallad. Oftast äter han på riktigt av den, eller jämt ska jag nog säga. Men ikväll ville han inte och tydligen inte ens för bloggens skull. :)
I fruktsalladen hade jag banan, två sorters melon, kiwi, äpple och apelsin.