måndag, augusti 27, 2007

Laxbiffar med bönsallad och kall sås



Vi hade lite laxfilé över i frysen sen Khaled jobbade i Norge så jag bestämde mej för att göra fiskbiffar av dom idag. Receptet är lite på måfå och lite från "Kärlek, Timjan och Oliver". Jag körde lax i matberedaren tillsammans med 1 röd urkärnad chili, 2 salladslökar, ½ schalottenlök, ½ morot, 2 msk fisksås, 1 tsk salt och 1 rågad tesked socker. Nästa gång kommer jag att skära grönsakerna i mindre bitar för laxen blir färs väldigt mycket fortare än grönsakerna hinns med att hackas. Jag stekte biffarna i smör och olivolja på medel värme.

Bönsalladen gjorde jag på Borlotti bönor, finhackad mango, finhackad chili (urkärnad), salladslök, fetaost, svarta oliver och avocado. Dressingen gjorde jag på olivolja, risvinäger, salt och lite citronpeppar.

Såsen är gjord på gräddfil, finhackad schalottenlök, mosad fetaost, lite körvel (för den gröna färgens skull) och svartpeppar. Den passade tämligen bra ihop med maten men jag tyckte att någonting saknades så nästa gång kommer jag att göra något annat.

Vi serverade ris till om det var så att någon skulle vilja utöka maten lite.

fredag, augusti 24, 2007

Just nu...

...ligger jag vrålförkyld i sängen och läser "Allt Om Mat", tuggar Ipren och dricker Coca-Cola. Väntar på att mamma ska komma med grillad kyckling och potatisgratäng från Hemköp.
Jag återkommer när jag är på bättringsvägen. Ha en bra helg !


onsdag, augusti 22, 2007

Torghandel


Varje onsdag och lördag har vi torghandel här i vår lilla stad och då säljs det mest frukt/grönsaker, bröd/kakor och blommor. Här hemma är vi storkonsumenter när det gäller att äta ägg. Vi använder det till bakning, matlagning eller bara som dom är, kokta eller stekta.

På torget brukar jag hur som helst köpa ett flak med stora bruna lantägg för 40 kr och då har vi ägg för drygt en veckas tid. Jag betalar gärna dom kronorna extra som det kostar att köpa dom på torget. Det har sin charm att handla där. Märk väl hur opropertionerligt stort ägget till vänster är, jag är ganska säker på att det finns 2 gulor i det. Det är förresten inte heller ovanligt, att det är mer än en gula i varje ägg. Visst är det underbart ?


Så här kan äggen se ut tillagade, jag äter gärna bara omelett gjord på äggvita. Vi gör fullkorns bake up bullar i ugnen, ett lager harissa och oliver. Har vi tid och ork så petar vi i lite fler grönsaker. Väldigt goda mackor !!
(Märks det att jag älskar oliver ?)

måndag, augusti 20, 2007

Lammkotletter


Jag köpte lammkotletter häromdagen och vill ha tips och/eller förslag av er läsare på vad jag kan tänkas göra med det här goda köttet? Jag kommer att välja ut det receptet jag tycker faller mej bäst i smaken och bjuda familjen på det. Vill du av någon anledning inte lämna en kommentar här så går det lika bra att nå mej på sara_sweden(@)hotmail.com

Lycka till !

Totally Swedish

Känner du någon som bor i England, eller råkar du själv bo där ? Kanske är det så att du är där på långsemester eller planerar att åka dit länge nog för att sakna våra svenska mockasiner, sempers barnmat, Kalles kaviar, Abbas fiskbullar, havregrynsgröt, knäckebröd osv ?
Well, suffer no more. Här finns en eminent lösning i form av Totally Swedish.
Huruvida priserna ruinerar dej eller inte har jag inte kollat närmre på, men är man sugen så är man :)

fredag, augusti 17, 2007

Dag 1

Jag hamnade för ett tag sedan på Isobels blogg och förälskade mej ganska snabbt i det här receptet. Idag fixade jag ihop vad som krävs för att torrsalta sitt eget bacon. Jag är mer än spänd på hur det kommer att bli, så jag kan lova er en regelbunden uppdatering på hur det fortlöper. Jag har just gnidit in saltet i fläskbiten och stoppat in det i kylen. Tror det kommer få rimmas i 10 dagar, blir intressant att se hur smakerna utvecklar sej.

Tobbe börjar blogga

Mat på en höft är en ny blogg som jag vill tipsa er om, där vi får följa Tobbe och hans lite annorlunda sätt att laga mat. En härlig mix av satir, humor och god mat på ett eget sätt.

onsdag, augusti 15, 2007

Sköna dagar

Vi har haft en härlig helg och en bra start på veckan tillsammans med våra nya möbler (mycket skruvande) samt med underbara vänner och god mat. Igår fick vi besök av Khaleds kompisar Osama och Ahmed som från början kommer från Libyen men bor nu i Göteborg. Osamas fru Marie och deras söta, tuffa, roliga, charmiga son Josef var också med. Vi hade inte träffat dom, bortsett från Osama, sen april förra året. Det är nästan skrämmande att man bor så nära och ändå har så svårt att få tummen ur.







Idag har jag försökt städa lite, det blir som bekant rätt skitigt när man har gäster. Särskilt golvet får sin beskärda del. Jag hade precis kommit ut ur duschen, då ringde en kompis och hennes dotter som är i samma ålder som Cornelia och meddelade att dom var på väg hit.


Ikväll har vi ätit korv stroganoff (inget ni behöver se på bild) och till efterrätt åt vi marängswiss med banan i, eller om det heter banan split ? Gott var det i alla fall :)




måndag, augusti 13, 2007

Try it !!!



Jag såg att Risenta kommit med rostade solroskärnor med barbecuesmak för ett tag sen. Jag har försökt hålla utkik efter det i affären men ibland har jag helt enkelt glömt bort det. Men så idag fick jag syn på den lilla påsen, dom kostar inte mer än 6 kr, så det är väl värt att testa och se om du som jag tycker om dom. Ett lite nyttigare snacks som jag kommer köpa med mej hem fler gånger. Jag såg att dom även kommit med sojabönor / onion and garlic. Tyvärr så faller inte sojabönor mej i smaken, hur gärna jag än skulle vilja. Men alla är vi ju olika så det är kanske värt ett försök för dej ?

fredag, augusti 10, 2007

Renovering pågår

För tillfället ligger bloggen lite på hyllan, vi håller på att byta ut våra möbler här hemma och det tar sin tid vill jag lova. Vi har en spiraltrappa i vår etage lägenhet och vardagsrummet är givetvis här uppe. Sofforna gick inte att gå upp för trappan utan vi var tvungen att skruva isär delar av den för att kunna få upp dom. Nu väntar ihop sättning av soffbord, köksbord och 6 stolar. Lite längre fram kommer vitrinskåp, schäslong och sideboard. Och målaren förstås, som ska se till att vi får det fint på väggarna. Men när värmen har lagt sej och möblerna kommit mer på plats så kommer det nog att bloggas mer. Linda kommer ju av privata skäl inte att blogga på ett tag, men det har vi alla full förståelse för :)

fredag, augusti 03, 2007

Konsten att festa till det

Hela den här veckan har gått i en rasande fart och jag har hängt som en vante i vinden. I måndags åt jag och Cornelia kräftor innan min mamma kom och hämtade henne. Jag hade gått och sett fram emot det här och varit sugen på kräftor hela helgen. Jag hann inte mer än lägga upp kräftorna och värma vitlöksbrödet, sätta oss till bords och sätta tänderna i den första kräftan. En smaklös unken upplevelse som resluterade i att jag slängde hela högen. Cornelia for hem till mamma (där middag så klart väntade henne) och jag blev kvar med min hungriga mage. Jag snabbmarinerade några fjärilskotletter som jag stekte och åt tillsammans med en sallad. Ingen kulinarisk nyhet, men bättre än unkna kräftor. Vet i tusan om jag kommer köpa fler i år.





Idag har Cornelia så äntligen kommit hem och vi har ätit tacos och en efterrätt som är god om man är sju år (eller om man heter Sara), chokladpudding och vispgrädde. Vi har till viss mån fått äta det väldigt begränsat då båda två är laktos intoleranta och den grädden som har funnits att tillstå inte har varit i min smak. Men så har skånemejerier kommit med laktosfri vispgrädde som smakar precis som den vanliga, så vi var tvungna att prova. Cornelia bad mej blogga om det för att visa hur gott det är även om det är laktosfritt.