onsdag, oktober 31, 2007

30 års kalas

Jag tänkte mest skriva ett inlägg och tala om att det är full rulle här hemma. Det städas och planeras för min 30:e födelsedag. Imorrn ska jag handla och baka, på fredag ska jag hämta tårtan och städa och bära upp en massa skräp på vinden. Jag känner mej alltid smått stressad innan nåt sånt här, det känns som jag borde göra upp ett schema. Men samtidigt så får det gå som det går. Nu har vår nya LCD tv kommit och är på plats ovanpå våra sideboard. Vi är mer än nöjda, vi valde att köpa en 42" och jag var lite orolig för att den skulle vara för stor, men den är utmärkt.
Nu återstår bara en sista möbel att montera där nere men jag kan tala om att efter 2 sideboard, 1 vitrinskåp, 6 stolar, köksbord och soffbord så tar det verkligen emot.
Jag återkommer när det lugnat ner sej lite här hemma.

lördag, oktober 27, 2007

ELLA

Jag älskar dej !

torsdag, oktober 25, 2007

En till...

Det verkar råda babyboom här idag för ungefär samtidigt som Maja (läs: föregående inlägg) föddes så blev jag faster till en liten Ella. Jag har inte riktigt blivit klar över hennes vikt eftersom den är i pound. Min bror skulle berätta för sin 3 åring att han fått en lillasyster. Hans enda fråga var "Where is it?".
Så fort jag har fått foto så ska jag gladeligen lägga ut ett här men pga tidsskillnaden så blir det nog tidigast imorgon.

Välkommen till världen Ella !

Grattis !!

Jag vill gratulera mina vänner Jenny & Martin som fick en liten bebis imorse. Maja vägde 2300 gram när hon såg dagens ljus. :)

tisdag, oktober 23, 2007

Förkylningsmat

I ett tidigare inlägg så har jag bloggat om att dottern är sjuk och äntligen verkar hon friska till sej. Hon ska göra ett försök att gå till skolan imorrn. Något hon verkar se fram emot. Det har varit lite si och så med att få i henne mat, så hon har faktiskt mest druckit och ätit glass. Jag köpte hem nyponsoppa och dom första klunkarna går bra men sen tycker hon inte att det är nåt vidare. Framåt kvällen har ju hungern kulminerat och jag har verkligen tänkt så det knakat på matfronten. Vad ger man ett barn att äta som inte ens kan gäspa för att hon har så ont i halsen ? Man gör spagetti soppa a´la Cornelia. Kokar upp buljong och häller i risoni (sopp ris) och bruten spagetti i små små bitar. Peppra lite och dutta i gurkmeja för att få lite färg på tristessen. Så fort pastan är färdig så är soppan ätbar. Det både värmer (lenar halsen) och mättar lite. I alla fall bättre än att leva på islgass och juice.

Jag har tagit många matfoto och ska lägga ut bilder och eventuella recept vid senare tillfälle.
Igår såg jag att vi hade både mandelbiskvier och nyponsoppa hemma så jag var tvungen att vispa ihop en katrull, tillsammans med en klick vaniljglass så smakar det barndom så att det bara sjunger om det.

Nu i dagarna har jag startat ännu en blogg inom ett helt annat område, ska bli spännande att se var det kan leda. Jag har länge haft det i tankarna och nu känns det väldigt rätt att äntligen ha kommit till skott.

söndag, oktober 21, 2007

Flygplans sked

Bilden kommer från excel.dk

Varför hade man inte en sån här sked när dottern var liten ? =)


lördag, oktober 20, 2007

Chilau - Iranskt ris

I en tidigare relation var jag tillsammans med en kille från Iran som lärde mej att göra det mest underbara ris som finns. Receptet kommer från kokboken "Det orientaliska köket" och i det receptet ingår ingen saffran, men det är saffranet som gör det så himmelskt.
Mängden smör i original receptet är chockerande stor (60 gram till 2½ dl ris), så mycket använder aldrig jag. Jag brukar göra en stor omgång eftersom vi älskar ris här hemma och det går bra att värma till lunch dagen efter. Tillagningen kan verka lite omständig, men det är väl värt det. Det är så gott att det kan ätas utan någonting till och har man väl provat det så brukar det bli en favorit i köket.

Du behöver:

2½ dl ris
1 msk salt
1,5 liter vatten
60 gram smör
Malen saffran

Skölj riset väl med mycket hett vatten tills sköljvattnet blir klart. Lägg det i en skål och täck med vattnen som saltats med 1 msk salt. Låt ligga i blöt minst 2 timmar, helst längre. Låt riset rinna av och skölj. Koka upp vatten, häll i riset och koka det på hög värme i 8 minuter. Slå av vattnet och skölj noga. Smält smöret i en tjockbottnad gryta. * Tillsätt riset och 1 msk vatten. Pudra över saffran. Lägg på locket och koka på låg värme i 15-20 minuter. Ta med några av de knaprigra riskornen från grytans botten när du serverar.

*Tips ! Täck grytans botten med tunt skivad potatis, dom blir knapriga och goda när riset har kokat klart.

Vi åt riset igår ihop med kött och sallad. Tyvärr så blev det ingen bild, har haft fullt upp här hemma med förkyld och febrig dotter.

onsdag, oktober 17, 2007

Donut Machine

Bilden kommer från kitchencontraptions.com

Äskar du munkar ?? För $129,99 + frakt (vet inte ens om det är möjligt att få den hitskickad) så kan denna underbara maskin bli din. Jag vill ha !! :D

Julklappstips


Bilden kommer från personligalmanacka.se

Snart stundar julen och det kan vara skönt att slippa all stress och jäkt som det innebär dom sista veckorna. Vissa trivs med att ha det så, andra inte. Om du frågar mej så är det nog rätt avgörande på dagsformen.
Jag älskar kalendrar och almanackor av alla de slag men det är sällan jag hittar någon som verkligen faller mej helt i smaken. Oftast blir det att jag köper någon svart liten sak som sedan ligger i någon låda. Med betoning på liten, ibland är det svårt att skriva i den, blir för trångt helt enkelt.
Nu är det möjligt att designa sin egen almanacka till ett pris av 275 kr, man får välja helt hur kalendern ska se ut i form av färg, innehåll, etc. Jag har just beställt en och lovar att lägga ut en bild på den så fort den kommer. Leveranstiden är ca 2 veckor, om möjligt lite längre nu runt jul.

Almanackan hittar du här. Tänk på att vara ute i god tid, så att julklappen till dej eller dina kära hinner fram.

tisdag, oktober 16, 2007

Malmö - Vilken underbar stad

Vi har tillbringat större delen av dagen i Malmö eftersom vi hade ett viktigt ärende där som vi inte längre kunde skjuta på. Själva ärendet tog väl en timme men ligger en bit utanför stan så man måste åka buss både dit och tillbaka.

Tyvärr så var vi lite för stressade för att hinna med att gå i alla underbara affärer som man bara stöter på, men en inredningsaffär hann vi slinka inom och både jag och Khaled suktade oss igenom den och önskade att vi hade haft en tjock plånbok med oss.
Vi hann äta lunch på en trevlig thai restaurang där man får äta av en väldigt fräsch buffé för 60 kr, då ingår även dricka, sallad, bröd och kaffe/te efter maten. Ett alternativ som passade våra hungriga magar väldigt bra. Efter lite strosande på stan så tog vi en snabb fika på Espresso House, jag bara måste ha deras Frapino när jag i närheten , sen fick vi skynda oss tillbaka till centralen där vi med nöd och näppe han med tåget tillbaka.

Efter hämtande i skola, mer möbelskruvande och en runda i vår egen stad så kurrade magen igen och jag slängde ihop en rätt så snabb fiskgratäng som sköter sej själv och går fort att laga.

City gross har denna vecka extra pris på pangagusfiléer i portionsbitar. Jag la ett paket såna i en ugnsfast form, ringlade över olivolja, en nypa flingsalt och några drag med pepparkvarnen. Lät den stå i ugnen 10-15 minuter i 200 graders värme. På fisken hällde jag sen lite räkor (hade en slatt kvar i frysen), herrgårdsgrönsaker och rejält med hollandaisesås, i alla fall tillräckligt så att det täcker fisken. Under tiden som potatisen kokte så satte jag in fisken på 225 grader i ca 15 minuter. En enkel rätt att tillaga som sköter sej själv om man känner att man inte har tid att stå vid spisen.

Vi har fortfarande massor kvar att göra här hemma, Khaled jobbar mycket och möblerna är så tunga att man inte ensam klarar av att skruva ihop dom.

måndag, oktober 01, 2007

Min paus fortsätter

Vår renovering har kommit en bit på vägen men det är en del fixande kvar här hemma. Jag har strukit gardiner till förbannelse, så pass mycket att min kräkreflex nästan har kommit igång. Nu har jag en halv gardin kvar och jag tycker den ligger så bra där den ligger. Vi har 6 stora fönster i köket som kräver en hel del omsorg. Igår shoppade vi en väldig massa på IKEA som kommer med hemkörning till oss någon gång i nästa vecka. När alla möbler är installerade så är det bara ny tv och dator som fattas, sen är vi nöjda. Ja, för stunden i alla fall;)

Jag har inte lagat några kulinariska nyheter och det känns som det kommer dröja ett tag innan jag gör det. Jag behöver ny inspiration i form av nya kokböcker och så måste lusten så klart infinna sej. Men som det är nu så gör jag hellre Sallad Nicoise som inte kräver lika stor ansträngning som t.ex pannbiff med potatis och lök. Jag är helt inne i min inredande anda och njuter av varje sekund, så ni får hålla till godo med Linda, så får vi se när jag dyker upp igen.