måndag, december 31, 2007

Nyårs meny

Förrätt - Toast med rökt lax, avocado, rödlök, creme fraiche, stenbitsrom, citron och dill.

Varmrätt - Helstekt ryggbiff med ugnsbakad potatis (olivolja, flingsalt och rosmarin) whiskeypepparsås och en god grönsallad.

Dessert - Hallonmousse med pistageflarn och karamellsås (recept i inlägget nedan)

Gott Nytt År och tack för att ni fortsätter läsa min blogg !!!

lördag, december 29, 2007

Nyårsdessert - Hallonmousse med pistachflarn och karamellsås

Det här goda receptet hittade jag i Vår bästa mat, och kommer bli vår dessert på nyårsafton.
Efter önskemål från AnnaMaria så lägger jag ut det här på bloggen, och tar en paus i mitt bloggvilande.

FRUSEN HALLONMOUSSE
1 msk vitt vin
1 dl florsocker
2 äggulor
75 gram vit choklad, hackad
150 gram mascarpone
250 gram hallon, frysta
1 dl grädde, lättvispad

Gör så här:
1.Blanda vin, florsocker och äggulor i en rostfri bunke. Vispa till ett tjockt skum i ett hett vattenbad.
2.Tillsätt hackad choklad och låt den smälta i äggskummet. Rör ner mascarpone och låt blandningen svalna till rumstemperatur.
3.Passera hälften av hallonen i en trådsil och tillsätt purén i blandningen. Vänd ner den lätt vispade grädden.
4.Ta fyra stora muffinsformar, fyll dem med smeten. Ställ dom i en glasform och plasta den.
5.Frys moussen i minst 2 timmar före serveringen.
6.Tryck försiktigt ut moussen på tallrik och dekorera med resterande hallon, pistachflarn och grön karamellsås.

PISTACHFLARN
25 gram smör
4 msk florsocker
1 äggvita
3 msk vetemjöl
½ dl finhackade pistachnötter
Ugn:160 grader

Gör så här:
1.Smält smör med florsocker, äggvita och vetemjöl i en kastrull. Rör om under tiden.
2.Pensla smeten i avlånga sterck på bakplåtspapper. Strö finhackade nötter ovanpå.
3.Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter. Låt flarnen kallna på galler.

KARAMELLSÅS
1 dl vit sirap
1 kruka citronmeliss

Gör så här:
Mixa sirap och citronmeliss till en slät grön sås. Servera den som dekoration på desserttallrikarna.

Gott Nytt År !!!

fredag, december 28, 2007

Words of a woman

Jag har oändligt många bloggar i mina favoriter. Dessvärre så tappade jag bort en del av dom när vi bytte dator, men efter ett nyinköpt USB minne så ska det snart vara åtgärdat. Jo, jag vet att man kan googla och det har jag gjort.

För ett tag sen så hittade jag den här bloggen http://www.maddox-wordsofawoman.blogspot.com/ och den berör mej så fruktansvärt mycket.(Jag orkade inte länka snyggt). Hon är stark, tuff och modig. En sann kämpe ! Jag hejar på henne varje dag.

Jag är säker på att hon kommer beröra dej lika mycket. Stötta henne du också.

torsdag, december 20, 2007

Leilas smörkola

Ikväll fick jag en stund över och fixade ihop Leilas smörkola. Receptet hittar du på recept.nu
Man kan smaksätta kolan om man vill men jag valde att köra den naturell.

Igår och idag har jag handlat all julmat som behövs och imorgon ska jag köpa resten av julklapparna. Cornelia är fortfarande sjuk men hon ligger här hemma och myser i schäslongen, så det går ingen direkt nöd på henne.

Jag har ju som bekant problem att ladda upp foto här på bloggen (beror på att jag nog inte är helt bekant med vista än) så tills det är fixat kommer jag att ta en bloggpaus, över jul och nyår och på obestämd tid efter det.

Tack alla ni som läser och lämnar kommentarer, fortsätt med det.

Jag passar på att önska er alla en God Jul & Ett Gott Nytt År !

tisdag, december 18, 2007

Tick-tack tick-tack

Dottern har 40 graders feber, spyr och har öroninflammation.
Sambon jobbar veckans alla dagar fram till julafton.
Vi har ingen gran.
Inget julgodis är bakat.
Maten är inte handlad.
Jag har inte julstädat.
Vi har mer än hälften av alla julklappar kvar att handla.
Jag fick avboka min klipp/färgtid hos frissan idag.

Jag är så trött (efter en natt där dottern varit vaken 90% av tiden och haft ont) att tårarna bränner bakom ögonlocken. Idag är en sån dag då jag hatar julen.

Nu ska jag äta thaimat och tycka synd om mej själv.

torsdag, december 13, 2007

Kolbulle


Tycker du om raggmunk ? Fläskpannkaka ? Stekt fläsk ? Bacon ? Vill du unna dej mat ibland utan att tänka på midjemåttet ? Då är den här rätten lika mycket gjord för dej som för mej, och alla andra kolbulle älskare. Jag har alltid älskat stekt fläsk och löksås och sett det som den optimala rätten för mej, den hamnar på min topp tre lista. Men idag fick den stor konkurrens när jag för första gången gjorde kolbulle. Egentligen är det här mat som ska göras ute över öppen eld, och den lämpar sej allra bäst efter fysiskt arbete. Det här är en kaloribomb som heter duga. Jag var glatt överraskad när maten var färdig, jag trodde inte alls att det skulle bli så gott.

Receptet som jag lägger ut här är beräknat för 1-2 personer men då måste man nog vara skogsarbetare för att orka allt. Det blir två stora kolbullar av receptet. Men med en god råkost sallad och lingon till så räcker den gott och väl åt en familj på 4 personer.

2 dl vetemjöl
3 dl vatten
½ tsk salt
2 hg saltat fläsk
Tärna fläsket och stek halva mängden i pannan över öppen eld.
Blanda ihop vatten, mjöl och salt i en bunke. När fläsket är knaprigt, slå halva
smetmängden ovanpå. Det ska vara rejält med fett i stekpanna, kolbullen ska som friteras och bli frasig. Stek bullen på hög värme, ca 3 minuter, vänd och stek cirka 2 minuter till på andra sidan.
(Som ni redan vet så har jag problem med att ladda upp bilder så den här har jag lånat.)

fredag, december 07, 2007

Mera trubbel

Jag hade lagat mat igår och tagit foto på den med mobilen, men jag kan säga att jag ger upp snart helt och hållet med allt vad kameror heter. Dom och jag vill ändå aldrig samma sak.
Jag ska försöka reda upp det under helgen om jag får tid till det.

Vad ska du/ni göra för nåt i helgen ?

onsdag, december 05, 2007

Ungersk gulaschgryta med italiensk gnocchi


Gulasch är en gammal favorit som jag plockar fram emellanåt. Nu är det längesen sist, men blir det inte gryta så blir det soppa. Jag har länge varit sugen på att smaka italienska gnocchis och jag vet att just den typen av pasta är som gjord till en sån här gryta.

Till gulaschen behöver du:

2 gula lökar
1 kg grytbitar (eller om du vill använda högrev etc.)
3 tomater
1 solo vitlök
Paprikapulver (milt)
Kalvbuljong
Salt
Vatten
Rapsolja

Hacka löken och fräs den i olja på svag värme i en kastrull under några minuter. Under tiden steker du grytbitarna i en annan panna. Häll i 2-3 msk paprika pulver i löken och rör hela tiden. Här är det viktigt att ha löken under uppsikt för paprikapulvret bränns lätt. Häll på en skvätt vatten och tillsätt köttet. Täck köttet med vatten, ha i buljongtärningen och lite salt. Skålla tomaterna och dra av dom skinnet, halvera och lägg dom i grytan tillsammans med den finhackade vitlöken. Koka i 2-3 timmar och tillsätt mer vatten om det behövs. När köttet trillar sönder och tomaten intagit ett passerat tillstånd så är grytan färdig. Glöm inte att smaka av och eventuellt reda den lite. Personligen så tycker jag om när såsen är rätt så tunn.





Till gnocchin behöver du:
(4-6 personer)

Ca 1 kg kokta mjöliga potatisar
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
Lite riven muskotnöt

Pressa den kokta potatisen & blanda snabbt ihop med ägget och mjölet. Krydda med salt och lite muskot. Knåda ihop till en smidig deg. Rulla degen i längder, ca 2 cm tjocklek och skär sedan degen i 1 cm tjocka slantar. Jag mönstrade mina små gnocchis med en gaffel medans jag väntade på att vattnet skulle koka upp, men det är en onödig överkurs som inte alls behövs. Lägg dom i kokande, saltat vatten och låt småkoka ca 5- 7 min.

Tanken var att jag skulle steka gnocchin i lite olivolja när dom var klara, men klockan var så pass mycket att jag tyckte att det skulle dra ut på tiden lite för länge. Men dom var väldigt goda även som kokta. Det här är definitivt något jag kommer laga fler gånger, inte bara tillsammans men säkert gnocchin till en god pastasås. Tyvärr så var inte resten av familjen lika förtjusta i pastan som jag var, så jag får väl laga det någon kväll när jag är ensam hemma.

Skärpan på bilderna är inte dom bästa men dom är tagna med mobilen och jag har verkligen ansträngt mej för att kunna installera drivrutinen på datorn. Vista och jag vill inte alltid samma saker. Men en bild är bättre än ingen alls. Maten blev kanongod och det är nog huvudsaken.

tisdag, december 04, 2007

Löjromssill

Generellt sett är jag ingen sillätare av rang. Min absoluta favoritsill är matjes, men sen tar det stopp där. Jag har svårt att trycka i mej alla olika sillsorter som ABBA poppar upp. Men en regel har ju alltsom oftast undantag och så även denna gång. Den här sillen har min farbror Christer gjort så länge jag kan minnas och det är framför allt såsen som sillen ligger i som jag älskar. När jag var mindre och vi åt sill till jul så brukade jag hälla såsen på mackan. Himmelskt gott :)

Nu är jag ju inte sämre än att jag vill dela det här med er.



Lägg 375 gram matjesfiléer i mjölk några timmar

Blanda 3 dl majonnäs
2 dl gräddfil
½ finhackad röd lök
50 g löjrom (eller stenbitsrom om ekonomin föredrar det)

Lite salt, peppar och hackad dill.

måndag, december 03, 2007

Lussekatter

Igår bakade vi lussekatter och eftersom det är en uppskattad favorit här hemma så passade jag på att göra dubbel sats när jag ändå var igång. Det finns en risk att dom tar slut innan Lucia annars. Även sjuka lilla Cornelia kunde vara med och knåda lite deg och gjorde väldigt fina egen designade lussekatter. Nu när regnet piskar mot fönsterna och vinder viner utomhus så finns det inte mycket som går upp mot att krypa upp i soffan med varsin kopp te till mej och sjuklingen, ett fat med lussekatter och pepparkakor och några sagor som tidsfördriv.




Cirka 30 lussekatter

175 gram smör
5 dl mjölk
1 paket saffran
50 gram jäst
1½-2 dl socker
½ tsk salt
13-14 dl mjöl
Russin
Ägg till pensling

Smält smör och häll i mjölken, låt allt bli fingervarmt. Smula i jästen. Lös upp saffranet i lite vatten och häll i. Rör i socker och salt. Arbeta sedan in så mycket av mjölet att degen fortfarande är hanterbar (personligen så tycker jag degen är lättare att rulla i stänger om den är lite klibbig än om den är för torr av allt mjöl).
Låt degen jäsa i 40 minuter. Dela i 30 bitar, forma till lussekatter. Låt jäsa på plåten medans du värmer ugnen till 225-250 grader. Tryck ner russinen och pensla med ägg. Grädda 5-7 minuter i mitten av ugnen.