tisdag, maj 27, 2008

Fläderblomsaft

Den här saften är så mycket nostalgi för mej som det nånsin kan bli! Jag kommer aldrig att glömma när vi var ute med mamma och plockade fläderblommor för att koka egen saft. Tyvärr så gör hon inte den längre nu när vi barn är vuxna. Men jag önskar att jag kunde minnas smaken. Jag hoppas att den här saften är lika god som mammas, men det är tveksamt! En annan saft som är helt oslagbar var den min farmor gjorde på svarta vinbär som hon själv odlat. Åh så gott! Vad har du för barndoms minnen som ligger dej extra varmt om hjärtat?

måndag, maj 26, 2008

Min morsdag present

Cornelia hade med hjälp av Khaled beställt ett par ljusstakar till mej i mors dag present, tyvärr så hann dom inte fram till den "stora" dagen. Men idag kom dom och gissa om jag blev glad! Precis min stil! Tyvärr så var det en spricka i ena så jag måste returnera den och få en ny, men utseendet är det inget fel på! Jag blev otroligt glad, tack tack tack!

Supertipset

  • Såpa, såklart!
    Alla pratar om ekologisk mat - nu kan du städa ekologiskt också. Fyll en sprayflaska med såpvatten istället för rengöringsmedel och gör köksbänkarna naturligt rena.
  • Sprickfri glasyr
    Rör ner en tesked flytande margarin i florsockerglasyren. Margarinet hindrar inte glasyren från att stelna, men gör att kakan kan skäras i bitar utan att glasyren spricker.
  • Så spenat smart!
    Du som själv odlar spenat - gör så här om du vill skörda under en längre tid: Plocka av en hel rad i taget och så på nytt direkt i den raden. Då har du spenat under en lång tid och utnyttjar trädgården rationellt.
  • Håll potatisen hel!
    För att undvika att potatisen kokar sönder kan man tillsätta en tesked potatismjöl i vattnet.
  • Kärnfri frukt
    När du kärnar ur en melon kan du ta glasskopan till hjälp. Då försvinner kärnorna snabbt och enkelt.
  • Lägg locket på!
    Locken till bakpulver- och vaniljsockerburkarna blir perfekta lock till öl- och läskburkar om locket vänds upp och ner.
  • Krispig yta med cornflakes
    Cornflakes är utmärkt att bröa bakformen med när man t ex bakar en sockerkaka. Ta en deciliter cornflakes och stöt dom lite i en mortel. Sockerkakan får en jättegod och krispig yta!

söndag, maj 25, 2008

Livets första tävling

Igår tävlade Cornelia för allra första gången. Ni förstår säkert själva i vilken sport! Cornelia tävlade i bröstsim och måste klara en viss tid (vilket hon inte gjorde eftersom man behöver tävla ett par gånger för att sätta det) för att få gå vidare och tävla i en annan gren.
Vilar ut!
Föräldrarna fick också vara med och tävla mot tränarna. Ett roligt inslag!

Här går det undan!
Khaled tävlar på banan i mitten och kom på en andra plats. Cornelia blev otroligt nöjd med hans insats!

Jag är ytterst sällan med på foto, men ibland så!

På kvällen var vi ute och cyklade och efter det så fanns det ingen tid till att laga mat så vi beställde varsin god kebab och sen hejade vi förgäves på Charlotte Perrelli!

Hur har du tillbringat helgen?

måndag, maj 19, 2008

Prince Vladimir

Jag har länge gått och nyfiket trånat efter Kusmis te och då framför allt Prince Vladimir. Nu är teet beställt och jag är någon hundralapp fattigare men förväntansfull. Jag älskar snygga burkar och den här är verkligen fin! Har du smakat någon av Kusmis teer? Vad tyckte du? Har du någon favorit?

torsdag, maj 15, 2008

Kanelsockerkaka

Idag gjorde jag en kanongod och enkel variant på en sockerkaka. Den är väldigt saftig och smakrik. Enkel nog för att låta små bångstyriga barnhänder vara med och hjälpa till.

175 gram smör
2½ dl socker
2 ägg
2 dl gräddfil
1 dl osötad äpplemos
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt



Fyllning:
1 dl socker
3 msk kanel
½ dl osötad äpplemos


Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och luftigt. Blanda sedan ner äggen ett i sänder, därefter gräddfilen och 1 dl av äpplemoset. Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda sedan med resten av smeten. Blanda samman socker och kanel till fyllningen. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll i hälften av smeten, bre på ett lager av äpplemos och strö över hälften av kanelsockret.Pensla försiktigt kakan med 2 msk smält smör. Fyll på med resten av smeten och strö över resten av sockret. Grädda 45-60 minuter i nedre delen av ugnen.



Att baka har blivit så mycket enklare och roligare sen jag köpte min Kenwood!
Färdig för ugnen!
Kakan håller sej saftig ett par dagar, och går ju självklart bra att frysa. Bara att plocka fram när man ska ha fikagäster!

Khaled ville också vara med på ett hörn. Här står han och gör ett gäng amerikanska pannkakor åt Cornelia. Lite lagom lyxig kvällsmat!

onsdag, maj 14, 2008

Ordlös onsdag

Enkel kycklingpanna

Jag märker att det blir lite långt emellan inläggen, och det kommer det nog fortsätta att bli nu när det är lite varmare ute. Jag kan bara skylla på det fina vädret och att jag försöker tömma lite i frysen och skafferiet. Ibland blir det mat som inte är något att blogga om eller som redan finns här.



Häromkvällen gjorde jag en enkel kycklingpanna, jag började först med att råsteka potatisen eftersom den behöver lite längre tid än kycklingfiléerna. Sen blandade jag ner kycklingen och kryddade allting rikligt med en vitlök och örtkrydda, cheddarkrydda ,(finns att köpa på Aromia.se) salt och svartpeppar. Mot slutet la jag över allting i en ugnsfast form, strödde över lite smulad fetaost och in i ugnen ca 10 minuter. Under tiden kunde jag ta hand om salladen och få undan disken. Jag serverade kycklingpannan med en kall sås gjord på gräddfil som jag blandade med chili/cheese krydda! Enkelt och gott!

torsdag, maj 08, 2008

Snabb vardagsmat: Kryddris, tonfisk & grönsaker

Dagar som idag när solen gassar och vädret är underbart så har man inte alltid lust att stå länge vid spisen. Då händer det att jag kokar ris, blandar i lite tikka masala kryddpasta, tonfisk och finhackade grönsaker som jag blandar med lite citronolivolja och flingsalt. Men jag ställer fram allt i separata skålar så att var och en får ta vad dom vill ha! En lätt och mättande middag på cirka 20 minuter. Riset är ju det enda som tar tid!

Fisk med kall sås

Igår gjorde jag pangasiusfiléer som jag panerade i ströbröd, cheddar krydda, mycket citronpeppar och lite flingsalt. Jag förstekte dom på låg värme i lite smör och sen fick dom gå färdigt i ugnen. Till detta gjorde jag klyftpotatis som jag hällde olivolja och strödde flingsalt på! Jag tycker att en lök och tomatsallad är kanongott till fisk, med lite balsamvinäger, flingsalt och svartpeppar.


Kall fisksås:
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
½ dl bostongurka
En nypa salt


Blanda ihop såsen och låt den stå och dra en stund så att smakerna gifter sej. Supergott till fisk! Jag tror att man fick nåt liknande till fisken när man gick i skolan men hemmagjort är ju alltid godast!

tisdag, maj 06, 2008

Ny sajt för fikainspiration öppnar idag



En ny sajt öppnar idag för dig som är intresserad av mat och fika.
Gå in på http://www.lattehemma.nu/ för lite fikainspiration.


(Bilden kommer från lattehemma.nu)

Första livsmedlet endast för kvinnor

I dagarna lanserar Skånemejerier ProViva Female – den första hälsodrycken i Sverige som tagits fram endast för kvinnor. Drycken förbättrar bland annat kroppens järnupptagningsförmåga med cirka 50 procent till glädje för alla de kvinnor som har järnbrist.

För att ytterligare stärka hälsoeffekten av ProViva Female har järn, extra C-vitamin och folsyra tillförts. Järn ökar effekterna av ProViva-bakteriens järnupptagningsförmåga ytterligare. C-vitamin hjälper också kroppen att ta upp det järn som vi äter. Folsyra är ett B-vitamin som vi genom vanlig kost ofta får i oss för lite av och är extra viktigt för kvinnor som är eller planerar att bli gravida.

ProViva Female kommer i två olika smaker, Mango och Jordgubb/Acai, och säljs i butik från början av maj. En 35 cl flaska beräknas kosta cirka 16 kr och 700 cl förpackning cirka 26 kr.

Läs gärna mer om ProViva Female på www.provivafemale.com där man även kan testa sig själv och få en fingervisning om man har järnbrist.

söndag, maj 04, 2008

Rökt kycklingklubba med varm potatissallad

När vi var i Helsingör i lördags så köpte vi med oss rökta kycklingklubbor hem från Baagö. Till dom gjorde jag min absoluta favorit potatissallad som du bara måste prova till fisk eller kyckling!
Kycklingen gjorde oss lite besviken och jag tror inte att smaken var riktigt som vi hade väntat oss. Inte till det priset i alla fall! Mängden olivolja i salladen kan tyckas stor men det är meningen att potatisen ska suga åt sej av dressingen medans den är varm, det är det som gör den så god!

Du behöver:
1 kg sparris potatis
1 dl olivolja
2 msk kapris
1 dl fetaost
Skal och saft från en citron
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Skala och koka potatisen. Blanda samman ingredienserna till dressingen och smula gärna fetaosten i lite mindre bitar. När potatisen har kokat klart så vänder du bara ner den i dressingen och låter den stå till sej en stund!

lördag, maj 03, 2008

Shopping i Helsingör


Vi var i Helsingör igår och tanken var att jag och Khaled skulle shoppa kläder till oss själva. Men som vanligt så hittar man ju inget åt sej själv, bara åt andra. Cornelia fick lite nya sommar kläder som jag hoppas ska passa henne.

Några goda ostar och kex fick följa med oss hem. Det ska vi mumsa på efter middagen ikväll, som jag kommer blogga om vid annat tillfälle!

Ett stort tack till Mamma som har haft Cornelia hos sej ända sen i onsdags! Hon ska få två flaskor av sin favorit dricka Orancio!

Inne på Creme de la Creme som för övrigt är min favorit affär i Helsingör så köpte jag den här duschtvålen Almond Blossom. Jag tog ett skönt bad när vi kom hem igår kväll och tvålen var underbar!

Vi vilar fötterna efter en hel dags gående och älsklingen njuter i solen!

Khaled har länge pratat om en kycklingmacka som han åt i Helsingör vid ett tillfälle när han var där själv och igår var tanken att vi skulle äta såna till lunch. Vi gick till Baagö som butiken heter och jag blev helt lyrisk redan när jag såg skyltfönstret. Tyvärr så var mackorna slut så Khaled tog fiskbiffar, grovt bröd och lite hemmagjord remouladsås som var underbar.

Jag åt en ciabatta med parmaskinka och brie ost, ingen kulinarisk nyhet men det funkade det också!

En av många saker från Baagö, chili kartoffel (potatis)!

Pastasallad med soltorkade tomater! Några av korten är tagna utanför och därför blev vissa bilder inte så bra. Men Khaled gick in och frågade om han fick lov och fota lite till en blogg, dom skrattade lite och svarade att det fick han visst! :)

Marinerat lamm! Om jag kunde skulle jag köpa med mej hela affären!

Korvar, kyckling, marinerat kött, vattenmelon sallad, hängmörat kött osv.

Ännu en smaskig sallad!

Det var en riktigt lyckad dag igår och vi var väldigt trötta och möra i fötterna när vi kom hem igår kväll. Idag blir det en rätt lugn dag, förhoppningsvis ska jag hinna med en promenad! Sen väntar den goda middagen med lite mat från Baagö. Ha en underbar lördag allesammans!

fredag, maj 02, 2008

Nyhet - Smaksatt Halloumi

Delia lanserar halloumi ost med en ny smak. Så här beskriver dom den, "Vår fantastiska ost från Cypern, Halloumi DELIA, har nu fått ytterligare en smakdimension.
Vi har adderat färsk basilika vilket förhöjer smaken ytterligare. Vi tillverkar osten på traditionellt vis och på slutet tillsätter vi färsk basilika vilket blir otroligt gott. Ostens något salta smak gifter sig verkligen smaken från basilikan. Halloumin tillverkas på en mix av pastöriserad ko, får- och getmjölk precis som syskonen i vår halloumifamilj(Halloumi DELIA original och Halloumi DELIA light). Vi har dessutom en handgjord halloumi tillverkad endast av får- och getmjölk, så tillverkades all halloumi förr då inga kor fanns på Cypern. Även denna ost är pastöriserad. "


Osten finns i välsorterade livsmedelsbutiker från och med vecka 20.

Vårens nyhet - grillad vårrulle

Är du en av 7 som grillar minst en gång varje vecka under sommaren? Om du grillar ofta och är sugen på ett nyttigt alternativ lanserar Daloon nu vårrullar som du enkelt kan grilla, på utegrillen.

Enkelt och smidigt läggs frysta vårrullar på grillen utan trixiga marinader, och på en kvart har man en krispig nygrillad vårrulle. Vårrullen är ett nyttigt alternativ till korven då den endast innehåller 5-6 procent fett och finns i smakerna kyckling, biff och vegetarisk. Daloons djupfrysta vårrullar finns i de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna och en förpackning med åtta vårrullar kostar mellan 40 – 50 kr.

torsdag, maj 01, 2008

Äntligen pizza, så som den ska smaka!

Vi har otroligt många pizzerior i vår lilla stad, upp emot ett 30-tal om jag inte har helt fel. Man har lärt sej vilka som har "bra" mat och var man ska undvika att gå. Vi har fått nöja oss med det utbudet som finns även om fantasin har haft mer att önska. Mamma Teresa slog nyligen upp portarna för en äkta italiensk pizzeria och idag premiär åt vi deras mat. Pizzorna är bakade på majsmjöl och durumvete från Ven. En otroligt knaprig och fin botten som var lagom spröd. Förutom pizza så har dom pasta, hembakade italienska bröd, italiensk sandwich och sallader.

Khaleds pizza bestod av kyckling, aubergine, färska champinjoner, chili och pesto. Han var väldigt nöjd med maten!

Min pizza bestod av parmaskinka, ruccolasallad, pesto och färsk vitlök. Jättegott!