söndag, september 14, 2008

Franska chokladmaränger

Sega, blanka och ljuvliga maränger! Helt underbara!

Gott till tekoppen i soffan eller när man bara längtar efter
något sött!

12 stycken
Ingredienser:
50 g mörk choklad
3 äggvitor (1 dl)
2 dl strösocker

Lägg chokladen i en fryspåse av plast och knyt till. Lägg påsen i en värmetålig skål. Häll kokhett vatten över påsen och låt chokladen smälta/mjukna.
Häll äggvitor och socker i en skål, gärna av metall. Sätt den över en kastrull med sjudande vatten och vispa, helst med elvisp, 5-10 min. Ta skålen från värmen och vispa marängen sval och tjock.
Häll i chokladen och rör om med något enstaka tag så att smeten blir vackert strimmig, inte ljusbrun. Lägg smeten i stora klickar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen, 125°C, tills kakorna släpper papperet, ca 1 timme.

lördag, september 13, 2008

Citruspaj

Den här citruspajen är något av det godaste jag ätit i efterrättsväg. Om man har ätit en tung middag och sen ska äta efterrätt så föredrar jag någonting som fräschar upp. Det gör den här pajen! Receptet kommer från Arla och är hur enkelt som helst. Oftast har man nästan allting hemma, det enda du behöver köpa är citron, lime och vispgrädde. Om du inte har turen att ha det hemma! Då fixar du pajen i ett nafs!


3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron

Garnering och servering:
1 skivad lime
1 msk florsocker
3 dl vispgrädde

Låt smöret bli rumsvarmt och rör i hop smör, mjöl och socker. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden lätt och blanda i den. Rör i resten av ingredienserna och häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, ca 30 min. Låt kallna (minst några timmar i kylen, gärna över natten).

Garnera med limeskivor och sikta över florsocker. Servera med
vispad grädde!

torsdag, september 11, 2008

Lantmännen Cerealia lanserar nytt ekologiskt sortiment

Svenskarna äter ekologiskt som aldrig förr och trenden ser ut att fortsätta. Att svenskar tänker på miljön är ett faktum. När det kommer till vår kropp och det vi stoppar i oss är många eniga - vi vill äta mer ekologiskt, nyttigt och gott! Ekologi är nu och framtiden! Det är en marknad som bara växer och växer. Nu lanserar Lantmännen Cerealia ett ekologiskt sortiment, AXA Kornkammaren, i Sverige. Sortimentet som består av olika ekologiska frukostprodukter, mjöl, gryn, brödmix och pasta bär EU-märkningen som garanterar att den ekologiska framställningen är statligt kontrollerad. Flera av produkterna har tidigare funnits i Danmark men i höst tar de plats i de svenska butikshyllorna. Priserna varierar från 17 kr och upp emot 35 kr för den dyraste.

Axa Kornkammaren rostad müsli med sultanrussin, cocos och akaciahonung. Jag provsmakade lite direkt ur paketet och den här müslin föll mej i smaken. Den är väldigt crunchig, smaken är god och russinen balanserar det hela på ett bra sätt!

AXA Kornkammaren rostad müsli rågkrisp med apelsin och akaciahonung. Den här müslin skiljer sej tydligt från den andra med sin syrliga citrus smak. Gott tillsammans med en krämig yoghurt!

söndag, september 07, 2008

Tävlingen är avslutad!

Jag är glad att ni är så många som ville vara med och tävla, tusen tack! Nu har vi dragit lott här hemma och vinnaren är M@rik@! Maila mej din adress på sara.henrysson@bredband.net så kommer juicen med posten inom kort!

Som sagt så var det väldigt roligt att ni är så många som ville vara med och tävla så jag har funderat lite på att ha en tävling ungefär någon gång i månaden. Vad tycker ni om det? Är det något särskilt ni skulle vilja vinna? Nu tänker jag inte på bilar eller hus, utan något i matväg.=)

tisdag, september 02, 2008

Tävling

Idag trillade det ner några juiceförpackningar i brevlådan, tack så mycket! JO lanserar nu ekologisk juice i smakerna äpple och apelsin! Jag vågar nog påstå att att alla känner igen den här juicen och den har stått på många frukostbord genom åren! Jag lottar ut en smak av varje, det är hur enkelt som helst att tävla! Bara lämna en kommentar! Vinnaren dras på söndag den 7/9!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! Ni som har skrivit efter kl.19:15 hann tyvärr inte med i dagens dragning, men skam den som ger sig. Det kommer fler tävlingar här!