söndag, november 22, 2009

Limebrässerade kotletter med vitlöksfrästa grönsaker

Även om jag fortfarande är sjuk så orkar jag inte prata mer om det. Nu vill jag bli frisk frisk frisk!
Efter en långsam promenad till mataffären var jag ganska mör när jag kom hem, och det är inte ens 500 meter dit.
Till middag idag gjorde jag kotletter som fick brässera i en limesky.

4 kotletter
½-1 lime
Salt, peppar
Smör, rapsolja
Vatten, kalvfond

Stek kotletterna i smöret och rapsoljan några minuter per sida tills dom har fått fin färg, salta och peppra.
Höll över ca 3 dl vatten, 1 msk kalvfond, 1 msk limejuice. Låt det puttra på svag värme ca 45 minuter. Fyll på med mer vatten emellanåt så att det hela tiden är ca 3 dl i stekpannan.
Smaka av skyn strax innan servering och krydda eventuellt lite mer.

Till detta gjorde jag vitlöksfrästa grönsaker. Här behöver du inte följa mitt recept utan kan ta vad du har hemma.

Några buketter blomkål
4-5 färska champinjoner
1 morot
Smör, rapsolja
3 finhackade vitlöksklyftor
Salt och peppar

Skala och skär moroten i tändsticksstavar. Dela blomkålsbuketterna om dom är väldigt stora, annars går det bra att låta dom vara hela.
Skiva champinjonerna och finhacka vitlöksklyftorna.
Börja med att fräsa morotsstavarna och blomkålsbuketterna i en klick smör och lite rapsolja eftersom dom tar längst tid att bli klara. Räkna med 10-15 minuter.
Häll därefter i champinjonerna och vitlöken mot slutet och höj värmen en aning, salta och peppra. Glöm inte att smaka av.

Jag serverade köttet och grönsakerna till basmatiris, ringa lite limesky över riset och du får en underbar aromatisk sås!

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Limesky här jag aldrig testat men det lät verkligen fräscht och gott till kotletter.
Hälsar fröken Dill

Moa sa...

Alltså! Det låter så smakbalanserat och gott att jag håller på att bli tokig!! Sitter här och mumsar på köttbullar, rödbetssallad, potatis och saffranssås från julbordet men det slåt liksom inte lika högt. Gud vad gott det låter!