lördag, november 28, 2009

Tävling i samarbete med Skånemejerier



Förra veckan fick jag ett produktprov i form av Allerum Prästost från Skånemejerier. Jag har inte hunnit smaka på osten ännu men hoppas kunna göra det nu i helgen. Men ni läsare ska ju inte gå lottlösa för det!

Allerum Präst produceras på ysteriet i Kristianstad och lagras i hela 12 månader innan den är redo för att avnjutas. Den krämiga, fylliga och aromatiska smaken gör att den passar lika bra hyvlad till vörtbrödet som i bitar på dessertostbrickan. För den som vill matcha ostens starka karaktär med en god dryck till så rekommenderas lite kraftigare, fylligare och fruktigare viner, medan ölen gärna får kombinera maltsötma med en viss beska.



Även om jag inte har hunnit smaka osten så är prästost min favorit så jag är nyfiken på hur den här smakar!

Allerum Präst 12 månader säljs under november och december i specialdesignad julförpackning. Kilopriset ligger på cirka 80-90 kronor och osten finns att köpa i livsmedelsbutiker i hela landet.



Sugen på ett riktigt gott kuvertbröd till jul? Testa då detta julrecept från Allerum som kan varieras i det oändliga.

Krydda degen med färskriven Allerum Präst varvat med kryddor efter eget tycke och smak. Tips för en riktigt smaskig julbulle - smaksätt med klassiska julkryddor i form av kummin och saffran.

Allerum Kuvertbröd
Ca 20 st

4 dl vatten, rumstempererat
50 g jäst
11 dl vetemjöl special
1 dl olivolja
1 msk sirap
2 tsk salt
2 dl Allerum Präst, riven
Kryddor, tex kummin och saffran

Arbeta samman allt utom ost och salt, på lägsta hastighet i en hushållsassistent eller med en elvisp i ca 10 minuter.

Tillsätt salt och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.Låt degen jäsa till dubbel storlek. Forma 20 lika stora bullar.

Gör kringlor, rosenbröd eller vanliga bullar.Arbeta in ost i varje bulle. Sätt ugnen på 230 grader.

Låt bullarna jäsa i 30 minuter.

Baka sedan av i ca 10 minuter.


Det är nu du som läsare kommer in i bilden! Jag vill ha era bästa recept där Allerum Präst 12 månader ingår. Jag kommer sen att välja ut dom tre bästa bidragen.

Vinsten blir i form av en värdecheck för Allerum Präst.

Så sätt fart och knåpa ihop ett eget recept, eller leta upp något som ligger i dina gömmor!

Du har fram till den 6 December på dej att tävla!
För frågor hör av dej till mej via email, sara_sweden@hotmail.com

12 kommentarer:

17år127kg sa...

Följ gärna min blogg, 17år127kg, som handlar just om vägen från 127kg och att leva som överviktig tonåring .

Boel sa...

Jag gillar att göra en enkel potatiskaka med ost i, brukar använda prästost så det passar ju bra. Jag kokar potatis och mosar den sedan grovt med händerna, blandar i scharlottenlök, olivolja, knaperstekt bacon,salt och peppar och en massa OST. Sedan trycker man bara ut det i en form och låter det svalna. När det har svalnat kan man sedan skära ut snygga bitar som man penslar med olivolja och värmer upp i ugnen. Klart att servera till t ex en köttbit!

Emma sa...

Hej Sara!

Nöden har ingen lag när man är sen hem och hungrig som en varg. Då åker smörgåsgrillen farm och det här är favoritmackan:

Bred smör på en skiva god formfranska och fortsätt sedan med att bre på ett lager räkost. På med en skiva skinka och sedan rikligt med strimlad purjo. Toppa det med ett par skivor Allerums prästost som smakar lite mer. På med nästa brödskiva och sen grillar du dem i smörgåsjärnet.

Må låta som en märklig kombination men räkosten och purjon livar verkligen upp mackan.

Anonym sa...

Hej!
Jag lagar en god omelettrulle med präst och bladspenat:

1 msk smör
6 st ägg
3 dl matlagningsgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
Fyllning:
100 g lagrad prästost, riven
200 g spenat, hel tinad
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta, riven
salt
peppar
socker

Dekoration:
50 g kallrökt skinka, tunt skivad
timjan, färsk
Tillagning
1 Smöra ett bakplåtspapper. Vik hörnen, så att det blir en rektangulär form. Lägg den i en passande långpanna.
2 Vispa lätt ihop ägg och matlagningsgrädde. Salta och peppra. Slå omelettsmeten i formen. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, cirka 15 minuter. Låt omeletten svalna något.
3 Fräs spenaten med smör och riven vitlök. Smaka av med salt, peppar och en nypa
socker.
4 Fördela spenaten över omeletten. Stör över riven prästost och rulla samman omeletten från långsidan. Lägg över på ett smörpapper och förvara i kylen.
5 Skär upp i 2–3 cm breda bitar. Lägg upp på fat och dekorera med kallrökt skinka och timjan.

Mvh Lovisa
kvillemmis@gmail.com

Anonym sa...

Hej!
Ett favoritrecept är Kavring- och prästosttårta.

Ingredienser:
En halv kavring (ca 350 g)
1 tsk hel kummin
150 gram riven prästost
1 dl crème fraiche
50 gram smör
1 knippa rädisor

Gör så här:
1. Skiva kavringhalvan på längden. Skär tunna skivor, 3–4 mm, helst på skärmaskin. Det går åt ca 10 skivor.

2. Stöt kumminfröna fint i en mortel. Blanda kummin, ost och lätt crème fraiche.

3. Ta en skiva kavring och bred på smör tunt. Bred på ostblandning och lägg nästa brödskiva ovanpå. Varva bröd, smör och ost och avsluta med bröd.

4. Tryck till allt lätt och svep in tårtan i plastfolie. Ställ den i kylskåp över natten eller 2–3 timmar.

Hälsar Andreas
andreaseklof74@hotmail.com

Anna sa...

Hej!

Hamnade här av en slump, och delar gärna med mig av ett gottigt recept! Trevlig sida du har förresten!

Ostpaj (ca 5 portioner)
200°C

Pajdeg
150g margarin
3dl vetemjöl
ca 2msk vatten
1tsk salt
ägg till pensling

Rör ihop pajdegen och tryck ut i en pajform, ställ in i kylen ca 30 minuter. Pensla skalet med uppvispat ägg och förgrädda ca 10 minuter innan du häller i fyllningen.

Fyllning
margarin
2 små gula lökar
2dl matlagningsgrädde
1dl mjölk
150g Allerum prästost
3 ägg
salt, peppar

Hetta upp margarin i en kastrull och strimla löken. Lägg i löken i margarinet och låt det ligga tills den är mjuk, den ska inte få färg. Häll sen i grädde och mjölk i kastrullen och låt det bli varmt. Skär osten i små kuber och lägg i den varma kastrullen. Låt osten smälta och ta kastrullen från plattan. Knäck ett ägg i taget ner i fyllningen och blanda allt. Krydda med salt och peppar och häll i fyllningen i pajskalet och grädda till fyllningen stannat och fått fin färg.

Pajen är jättegod till kräftor eller som förrätt med creme fraiche, ishavsrom och hackad rödlök till och det är smaskens!

Ha en trevlig kväll!

MVH
Anna

Anonym sa...

mycket intiresno, tack

evamar - tävlingsblogg sa...

Jag har gjort Antons västerbottenspaj (från ICA:s recept) flera gånger och tror den skulle passa fint med stark härlig prästost. Passar perfekt med ett gott bröd och en sval öl eller varför inte till julbordet som det perfekta komplementet till den gravade laxen och löjrommen?

Receptet finns här:

http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=581573

PS. Jag länkar i min tävlingsblogg för någon av mina läsare kan kanske bidra med ett mumsigt recept:

http://evamar.blogg.se/2009/december/ost-6-december.html

Love and be proud sa...

Hej! jag har faktiskt provat osten...och gjorde ost paj av det...


140 g smör eller margarin
2 2 dl mjöl
1 1 msk vatten



1 1 st gul lök
1 1 msk smör att fräsa i
200 g riven Allerums ost
4 4 st äggulor
2 2 dl mjölk
2 2 dl grädde
salt
peppar
muskot


till detta brukar vi ta en lite mustigare öl...men eftersom det är sååå pass "barnvänligt" så går det med läsk också!!! :) & en sallad så klart!!!!

Ha en underbar 2a adevent!!!

jessie sa...

Åh jag vill gärna vara med och tävla! =) Mitt bästa recept är: Cannelloni med rökt skinka och rucola!

Ingredinser:
12 st lasagneplattor, färska (250 g)
1 burk kesella, (250 g)
150 g skinka, tärnad rökt
1,5 dl rucola, hackad
3 msk soltorkad tomat, hackad
2 msk basilika, hackad färsk
0,5 msk potatismjöl
1 dl parmesan, riven färsk (25 g)
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Ostsås
5 dl mjölk, (1,5 %)
3 msk vetemjöl
2 dl riven mager prästost, (17%)
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Strössel
0,5 st citron, rivet skal
2 msk bröd, rivet vitt
3 msk parmesan

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Fyllning: Blanda kesella, skinka, rucola, tomat, basilika, potatismjöl och ost. Smaka av med salt och peppar.
3. Ostsås: Vispa ut mjölet i mjölken och koka upp under omrörning. Låt såsen koka 3 min. Dra kastrullen från plattan och rör ner osten. Smaka av med salt och peppar.
4. Fördela fyllningen på lasagneplattorna och rulla ihop. Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Lägg i rullarna och häll resten av såsen över. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
5. Blanda ingredienserna till strösslet och strö det över pastan. Gratinera ytterligare ca 7 min.

Har länkat till tävlingen i min blogg här: http://jessiestavlingsblogg.blogg.se/2009/december/vinn-en-vardecheck-for-allerum-prast.html#comment

Och här är min mailadress: Jesssica.blogg@hotmail.com

Hoppas på tur!
/Jessica

Linda sa...

Vill gärna vara med och jag har ett jättegott recept med hummer om man nu som jag älskar skaldjur och ost :)

4 port
Ingredienser
2 st kokta hummrar
2 st schalottenlökar, skivade
0.5 st vitlöksklyfta, hackad
1 dl prästost, riven
12 st cocktailtomater, skivade
1 msk dragon, hackad
1 skiva gräslök, hackad
citron
salt och peppar

Gör så här
1. Klyv hummern på mitten och ta ur köttet från stjärt och klor.

2. Rensa skalet från resterande delar.

3. Skär ner köttet i mindre bitar.

4. Stek schalottenlök och vitlök i 3min och blanda med övriga ingredienser, salta och peppra.

5. Fyll skalen med blandningen och tillaga i ugnen 160C i ca 5 minuter.

6. Servera med en lätt grönsallad och citron.


Supergott absoult värt att testa

linda
karlssongranberg@hotmail.com

Cecilia sa...

Jag skulle gärna vilja vara med i tävlingen om jag inte är försent ute.. Mitt recept på en lättlagad god risotto:

Allerum Risotto
200 g Allerum Prästost, tärnad
2 msk olivolja
½ msk lök
½ glas vitt vin
salt, svartpeppar
ris för 2 personer
0,75l vatten
buljongtärning

Förbered buljongen i en kastrull med vatten och aromatärningen.
Fräs löken i olivolja i en annan kastrull cirka 3 minuter. Häll vinet till löken och låt fräsa ytterligare 1 minut. Tillsätt riset och rör hela tiden långsamt med en träsked.
Häll ett halvt glas buljong och några osttärningar åt gången medan du fortsätter att röra om. Salta och krydda efter smak. Fortsätt att tillsätta ett halvt glas buljong och den tärnade prästosten tills det är slut och risotton är färdig.
Servera på två tallrikar.

Kram!
Cicci (trasselsudden_(at)hotmail.com)