onsdag, maj 23, 2007

Citronlax Med Purjolök Och Morot




Eftersom sambon jobbat med lax i Norge den senaste tiden så föreföll det sej rätt så naturligt att han hade lite med sej hem nu när jobbet är avslutat. Annars skulle vi tagit illa upp, inte minst Cornelia som kan leva på lax.


Igår gjorde jag ett recept som är en favorit här hemma. Men först ville jag visa er hur fin laxen var när jag skurit den i portionsbitar.

Till 4 personer behöver du:
2 tunt skivade morötter

½ skivad purjolök

1 citron

4 laxfiléer

Fiskfond på flaska

Citronpeppar

Matlagningsgrädde


Stek purjolöken och morötterna i smör, så att dom svettas utan att få färg. Häll på ca 1½ dl vatten och 2 msk fiskfond (beroende på hur salt man vill att såsen ska vara). Därefter häller du på 2½ dl grädde. Lägg laxfiléerna på en skärbräda och pressa över rikligt med citronsaft och citronpeppar på båda sidorna. Lägg ner dom i såsen och vänd efter en stund så att dom blir kokta på båda sidorna. Såsen blir tjockare när man har lagt i laxen och låtit den koka med lite. Smaka av såsen och tillsätt ev. mera citronsaft eller fiskfond.

Servera med kokt potatis, kokta grönsaker/och eller en sallad.

Väldigt enkelt och mycket gott !













1 kommentar:

Anonym sa...

Det är väldigt mycket goda recept nu som man skulle ta och testa, spännande med lite annorlunda mat också.
Laxen den blir nog till en av våra måltider, vi älskar nämnligen lax härhemma!!!
Ha en bra kväll!!!!
Kramizzz