torsdag, december 13, 2007

Kolbulle


Tycker du om raggmunk ? Fläskpannkaka ? Stekt fläsk ? Bacon ? Vill du unna dej mat ibland utan att tänka på midjemåttet ? Då är den här rätten lika mycket gjord för dej som för mej, och alla andra kolbulle älskare. Jag har alltid älskat stekt fläsk och löksås och sett det som den optimala rätten för mej, den hamnar på min topp tre lista. Men idag fick den stor konkurrens när jag för första gången gjorde kolbulle. Egentligen är det här mat som ska göras ute över öppen eld, och den lämpar sej allra bäst efter fysiskt arbete. Det här är en kaloribomb som heter duga. Jag var glatt överraskad när maten var färdig, jag trodde inte alls att det skulle bli så gott.

Receptet som jag lägger ut här är beräknat för 1-2 personer men då måste man nog vara skogsarbetare för att orka allt. Det blir två stora kolbullar av receptet. Men med en god råkost sallad och lingon till så räcker den gott och väl åt en familj på 4 personer.

2 dl vetemjöl
3 dl vatten
½ tsk salt
2 hg saltat fläsk
Tärna fläsket och stek halva mängden i pannan över öppen eld.
Blanda ihop vatten, mjöl och salt i en bunke. När fläsket är knaprigt, slå halva
smetmängden ovanpå. Det ska vara rejält med fett i stekpanna, kolbullen ska som friteras och bli frasig. Stek bullen på hög värme, ca 3 minuter, vänd och stek cirka 2 minuter till på andra sidan.
(Som ni redan vet så har jag problem med att ladda upp bilder så den här har jag lånat.)

4 kommentarer:

Nesh sa...

o pröva inte med bacon, då blir det bara fel. Klassisk norrländsk utemat, o det finns lika många recept som folk "kolbulleister"..

Sara sa...

Nä, jag kan tänka mej att fläsk passar bättre just för att det är lite kraftigare !

annamaria sa...

Just när du skrev frasig...du hängde jag på! Frasigt är jag svag för. Jodå vi har lussat och käkat lussekatter. Idag har det blivit gräddkola - så tokgott det är....vilken tur att det är jul ibland så man får göra lite kola....kram kram

annamaria sa...

Lilla stumpan så rackarns sjuk. Usch så ont det gör med öroninflammation. Skönt och få PC nu så hon bli bra snart. Här kör vi bara julstök nu, städar och lagar mat, bakar i en salig blandning. Njuter av föräldraledighet i fulla muggar. Jag älskar jul!! Stor julkram från mig och till den lilla också!