lördag, oktober 20, 2007

Chilau - Iranskt ris

I en tidigare relation var jag tillsammans med en kille från Iran som lärde mej att göra det mest underbara ris som finns. Receptet kommer från kokboken "Det orientaliska köket" och i det receptet ingår ingen saffran, men det är saffranet som gör det så himmelskt.
Mängden smör i original receptet är chockerande stor (60 gram till 2½ dl ris), så mycket använder aldrig jag. Jag brukar göra en stor omgång eftersom vi älskar ris här hemma och det går bra att värma till lunch dagen efter. Tillagningen kan verka lite omständig, men det är väl värt det. Det är så gott att det kan ätas utan någonting till och har man väl provat det så brukar det bli en favorit i köket.

Du behöver:

2½ dl ris
1 msk salt
1,5 liter vatten
60 gram smör
Malen saffran

Skölj riset väl med mycket hett vatten tills sköljvattnet blir klart. Lägg det i en skål och täck med vattnen som saltats med 1 msk salt. Låt ligga i blöt minst 2 timmar, helst längre. Låt riset rinna av och skölj. Koka upp vatten, häll i riset och koka det på hög värme i 8 minuter. Slå av vattnet och skölj noga. Smält smöret i en tjockbottnad gryta. * Tillsätt riset och 1 msk vatten. Pudra över saffran. Lägg på locket och koka på låg värme i 15-20 minuter. Ta med några av de knaprigra riskornen från grytans botten när du serverar.

*Tips ! Täck grytans botten med tunt skivad potatis, dom blir knapriga och goda när riset har kokat klart.

Vi åt riset igår ihop med kött och sallad. Tyvärr så blev det ingen bild, har haft fullt upp här hemma med förkyld och febrig dotter.

3 kommentarer:

natz sa...

åh persiskt ris är nåt av det godaste som finns! en av mina närmsta vänner är från iran och hennes pappa lagar alltid sånt ris när jag hälsar på :)

Sara sa...

Jag kan bara hålla med dej, det är så otroligt gott !

Viktoria Schiöler sa...

Har själv aldrig riktigt lyckats med det där riset, men har hört att det ska vara vansinnigt gott!