onsdag, december 05, 2007

Ungersk gulaschgryta med italiensk gnocchi


Gulasch är en gammal favorit som jag plockar fram emellanåt. Nu är det längesen sist, men blir det inte gryta så blir det soppa. Jag har länge varit sugen på att smaka italienska gnocchis och jag vet att just den typen av pasta är som gjord till en sån här gryta.

Till gulaschen behöver du:

2 gula lökar
1 kg grytbitar (eller om du vill använda högrev etc.)
3 tomater
1 solo vitlök
Paprikapulver (milt)
Kalvbuljong
Salt
Vatten
Rapsolja

Hacka löken och fräs den i olja på svag värme i en kastrull under några minuter. Under tiden steker du grytbitarna i en annan panna. Häll i 2-3 msk paprika pulver i löken och rör hela tiden. Här är det viktigt att ha löken under uppsikt för paprikapulvret bränns lätt. Häll på en skvätt vatten och tillsätt köttet. Täck köttet med vatten, ha i buljongtärningen och lite salt. Skålla tomaterna och dra av dom skinnet, halvera och lägg dom i grytan tillsammans med den finhackade vitlöken. Koka i 2-3 timmar och tillsätt mer vatten om det behövs. När köttet trillar sönder och tomaten intagit ett passerat tillstånd så är grytan färdig. Glöm inte att smaka av och eventuellt reda den lite. Personligen så tycker jag om när såsen är rätt så tunn.





Till gnocchin behöver du:
(4-6 personer)

Ca 1 kg kokta mjöliga potatisar
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
Lite riven muskotnöt

Pressa den kokta potatisen & blanda snabbt ihop med ägget och mjölet. Krydda med salt och lite muskot. Knåda ihop till en smidig deg. Rulla degen i längder, ca 2 cm tjocklek och skär sedan degen i 1 cm tjocka slantar. Jag mönstrade mina små gnocchis med en gaffel medans jag väntade på att vattnet skulle koka upp, men det är en onödig överkurs som inte alls behövs. Lägg dom i kokande, saltat vatten och låt småkoka ca 5- 7 min.

Tanken var att jag skulle steka gnocchin i lite olivolja när dom var klara, men klockan var så pass mycket att jag tyckte att det skulle dra ut på tiden lite för länge. Men dom var väldigt goda även som kokta. Det här är definitivt något jag kommer laga fler gånger, inte bara tillsammans men säkert gnocchin till en god pastasås. Tyvärr så var inte resten av familjen lika förtjusta i pastan som jag var, så jag får väl laga det någon kväll när jag är ensam hemma.

Skärpan på bilderna är inte dom bästa men dom är tagna med mobilen och jag har verkligen ansträngt mej för att kunna installera drivrutinen på datorn. Vista och jag vill inte alltid samma saker. Men en bild är bättre än ingen alls. Maten blev kanongod och det är nog huvudsaken.

9 kommentarer:

annamaria sa...

Gud så gott det ser ut!!! kramizzz

Sara sa...

Ja, det var otroligt gott!

annamaria sa...

Jag är benägen att hålla med dig - det där med kål och barn går inte ihop. Dottern älskar kålpudding - säger "jag vill ha mer kål mamma. "men som jag tidigare sagt - hon är en blivande matnörd. Sonen däremot - han gillar inte ens färsen. Så gott som det är...Du får prova på lilla stumpan och se. Det är alltid kul att göra något man inte gjort också.

lina sa...

Ser verkligen gott ut! Jättefin bild också:)

Sara sa...

Tack, Lina !! :)

annamaria sa...

Ja något är konstigt. Allt står på engelska. Tex kommentar står på eng. i stället. Vad fint med annan bakgrund!

lina sa...

Jag fick inte heller något mail igår på alla som kommenterat! Får se om det funkar bätte idag!

annamaria sa...

Funkar det hos dig idag? Hos mig är det fortfarande på engelska....helskumt. kram

Eva sa...

Åh, nu blev jag sugen på gnocchi! Det är är himla gott. Fast det tar ju lite tid om man ska göra dem själv som du gjort. Kanske nästa helg...Bra tips!