tisdag, september 04, 2007

Vinbärskaka


En somrig vinbärskaka är otroligt gott, det går bra att använda röda, vita eller svarta vinbär i det här receptet. Att blanda alla färger är också fint.


Du behöver:
200 gram rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
1 citron, rivet skal och saft
2 msk sesamfrö
2 msk ströbröd
250 gram repade vinbär

Frysta eller färska vinbär till garnering


Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker vitt och pösigt, rör ner äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt gräddfil och skal av saft och citron. Smörj och bröa en 1½ liters sockerkaksform väl med sesamfrön och ströbröd. Fördela hälften av smeten i formen, strö på hälften av bären, sedan resten av smeten och de sista bären. Tryck till lätt.
Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Prova med en sticka och se att kakan är torr. Låt svalna innan den stjälps upp.

Inga kommentarer: