onsdag, februari 20, 2008

Quiche lorraine


Quiche lorraine är vardagslyx för mej, den går att variera på många sätt. Jag brukar göra den med kassler för att den ska bli lite matigare, men jag tror att rökt kött i allmänhet funkar bra i den här pajen. Idag fick jag tyvärr inte tag i nån bra kassler så det blev rökt skinka. Osten går att variera beroende på hur smakrik paj man vill ha. Purjolöken är obligatorisk för mej, den byter jag inte ut. Receptet är taget ur Vår Kokbok.

5-6 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl eller 1½ dl vetemjöl + 1½ dl grahamsmjöl
125 gram smör
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
150 gram rökt skinka eller kassler
1 liten purjolök
3 ägg
3 dl mjölk
1 krm salt
½ krm svartpeppar
Lite riven muskotnöt (mitt tillägg)
3-4 dl riven ost

Pajdegen: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en vid form av ugnssäkert glas , porslin eller metall, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga degen med en gaffel och låt den stå svalt ca 15 minuter. Gör fyllningen under tiden och sätt på ugnen.

Fyllningen: Skär det rökta köttet i strimlor. Skölj och skiva purjon. Fräs purjon och köttet i stekjärn några minuter (här skiljer sej mitt recept från originalets).
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Lägg i kött, purjo och ost ovanpå pajdegen. Häll över äggstanningen.

Grädda på nedersta falsen i ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, ca 40 minuter. Servera pajen, något avsvalnad, gärna med en blandsallad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ohhh vad länge sedan jag åt denna maträtt. Härligt när man blir lite påmind, ibland blir det ju liksom lite stiltje!!!!!
Schwarzwaldtårta var min käre fars älsklingstårta. För ett antal år sedan så var guben och jag nere i Schwarzwald och åt äkta schwarzwaldstårta och den var det körsbär i, det var inte så gott tycker jag.
Kramizzzzz

Sara sa...

Ja det brukar bli stiltje här också väldigt ofta. Paj är ju så gott! Körsbär i tårtan låter lite speciellt även om jag gärna hade velat ha någon frukt att fräscha upp den med lite !