onsdag, juni 20, 2007

Den bästa Bolognesen!

Spaghetti Bolognese eller en god köttfärssås till en lasagne borde inte vara så svårt kan man tycka. Men det är det! Denna italienska fantastiska rätt som ofta pryder middagsborden hos familjerna i landet är en stor passion för mig. En perfekt Bolognese är smakrik, men tar inte för stor plats ändå, då man ska smaka pastan, likadant i en lasagne där köttfärssåsen ska utgöra 1/3-del av rätten, inte hela eller halva.

Det är där jag tycker det blir fel med lasagne hos många. Många lägger ner för mycket energi på köttfärsen. Gör inte det! Ostsåsen behöver minst lika mycket kärlek som köttfärssåsen! En äkta Bolognese definieras enligt italienare jag pratat med som tomat, lök, kryddor, vitlök, morötter och nötfärs. Ingen mjölk, och definitivt ingen matlagningsgrädde. Än idag förbannar jag min moder då hon envisas med att reda sin köttfärssås! Hon drar skam över mitt goda matlagningsrykte! :) Hemligheten tror jag ligger i mycket lök, mycket tomat och MYCKET TID! Det gör inget om du gör din Bolognese vid 14-tiden om den ska stå på bordet vid 17-tiden. Låt den stå på ettan och puttra i någon timme innan du stänger av plattan så den kan suga åt sig alla smaker.

Jag är inte mycket för halvfabrikat, men i detta fall är det faktiskt en välsignelse. Jag pratar naturligtvis om Dolmios pastasås. Helt superb, jag älskar den! Det finns ingen som helst anledning att göra det som finns i den burken för hand kan jag säga! Ska ni göra spaghetti med frikadeller är det bara att krydda nötfärs med salt och peppar, steka till lite snabbt i en oljad panna, och sedan låta koka med en burk Dolmios (eller två) i runt 10-15 minuter och servera med en god pasta.

Artikeln blev lång, hoppas jag gett er något kött på benen, debatten är fri, kommentera gärna. Receptet på min Bolognese som är EXCELLENT till spaghetti och i vilken lasagne som helst följer här nedan:

Bolognese på klassiskt vis (4 port)
500 gr nötfärs (Blandfärs kan accepteras)
1 burk Dolmio med extra vitlök
0,75 dl tomatketchup
0,75 dl vatten
2 stora gula lökar
1 riktigt finriven morot
Smör

Finhacka den ena löken, och hacka den andra löken något grovare. Riv moroten. Låt löken svettas i lite smör, och ha i köttfärs och bryn den. Ha i den rivna moroten och häll över Dolmio. Häll vattnet i den tomma Dolmioburken och skaka om och häll i såsen för att få det sista ur burken. Häll i tomatketchupen. Låt puttra på ettan så länge som möjligt, minst 25 minuter. Njut med spaghetti och parmesanost!

Tips: När du silat spaghettin i durkslaget, lägg tillbaka den i grytan, ha i en gnutta smör och en matsked tomatpuré. (Gärna Slotts delikatesskryddade) och rör runt. Sätter fin kant på pastan och gör - tro det eller ej - stor skillnad.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Tänkte bara fråga, hur gör du din ostsås då ? Eller varför inte lägger du ut allt till din lasange? Vart som nyfiken när du skriver så här :) Kul med en gästbloggare här hos tjejerna, dom gör ett fantatsikt bra jobb.Så du har hamnat rätt om du ska gästblogga :) Kramen från en okänd

Johan sa...

Kul med önskningar! Lasagne-artikel är på G! Ses ikväll! :)

Margreth sa...

Har du provat Dolmio Extra Kryddig???
Heeeelt sagolik!!!