söndag, juni 10, 2007

Äppeltarte


Rikligt med tunt skivade äpplen och lite aprikosmarmelad ska det vara i denna franska äpplekaka. Degen kavlas inte, den ska bara tummas ut i pajformen. Hur enkelt som helst !


Till degen behövs:
3 dl vetemjöl
100 gram kallt smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1 medelstort ägg

Fyllning av:
3 medelstora äpplen
2-3 msk socker
½ tsk kanel
1 dl sprikosmarmelad
+ 2-3 msk vatten

Värm ugnen till 200 grader. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i tunt skivat smör, socker och vaniljsocker. Smula samman, tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop det hela. Forma degen till en platt rundel. Lägg den i en pajform (20-22 cm i diameter) och tryck ut den med mjölad tumme så att det bildas en pajbotten. Förgrädda utan fyllning i 12 minuter.

Tvätta och kärna ur äpplena under tiden - skala dom helst inte. Skär äpplena i halvor och därefter i tunna äppleskivor. Ta sedan ut den förgräddade pajen. Lägg på äppelskivorna i prydliga cirklar, pudra till sist över kanel och socker. Grädda i ca 25 minuter. Höj eventuellt värmen till 225 grader mot slutet så att pajen får fin färg. Värm marmeladen i en liten kastrull, rör ner vattnet. Pensla blandningen över den färdiga pajen och låt den svalna.

Servera med en klick grädde, vaniljsås eller lite glass.

1 kommentar:

Cutecakes-Paulina sa...

Hej, hittade hit då jag googlade på äppeltarte, det här receptet verkar jättegott! Tror du det skulle fungera även med aprikos istället för äpple?