lördag, juni 16, 2007

Recept och bilder på Makarona Mbakebka

När vi var i Tunisien förra sommaren för att få träffa sambon ett par dagar så fick han skjuts av sina vänner från Libyen till Tunisien. Dom hyrde en lägenhet och vi (jag, sambon och dottern) bodde på hotell.


Maten i Djerba var otroligt tråkig och smaklös och jag blev jättedålig dagarna innan vi skulle åka hem, jag gissar att det var efter en couscous som vi ätit tillsammans med en annan svensk familj en kväll inne i stan. Väl hemma tog det lång tid innan jag (dottern tillfrisknade rätt så fort) blev bra igen, tack och lov så var vi inte drabbade av salmonella. Hur som helst så ville sambons vänner bjuda oss på middag en kväll i lägenheten och jag fick höra att dom skulle bjuda på makaroner (!!!!). Hjälp tänkte jag, inte har jag åkt ända till Tunisien för att äta makaroner.
Men jag blev inte besviken när maten serverades. Vi åt ur en enda stor skål( som dom alltid gör), sittandes på golvet och hade det väldigt trevlig trots att det var nästan 50 grader varmt. Jag njöt av varenda tugga av maten och det underbara sällskapet, äntligen fick jag träffa min sambos bästa vänner som jag än så länge bara pratat med via internet. Maträtten i sej är otroligt enkel och billig och jag visste inte då om det berodde på sällskapet eller den dåliga maten i övrigt i Tunisien.
Tunisien, Djerba 2006

I vintras fick vi besök av killen som lagat maten till oss och jag bad honom att göra den en gång till. Idag vet jag hur det ligger till - det var GOTT helt enkelt. Jag har inte många bra minnen av den resan tyvärr, jag och sambon hade inte träffats på 3 månader och han fick bara ledigt 2 dagar. Sen skulle vi skiljas åt igen och inte träffas förrän i oktober. Min dotter grät många många tårar av saknad under dom månaderna och för en liten flicka på 6 år så är 5 månaders väntan efter någon man älskar väldigt lång. Att då bara ses 2 dagar är rätt så hjärtslitande, men jag försöker se det som att vi laddade batterierna med mera kärlek. Ibland är verkligheten grym, vi har kämpat för kärlekens skull och äntligen vunnit över allt byråkrati i Sverige.
Idag var det min andra hälft som lagade maten och tyvärr så hade jag "råkat" slänga den krydda som gör hela maträtten, det blev gott ändå men det var något som saknades. Jag ska se om jag kan få hitskickat lite krydda från Libyen för den går tydligen inte att köpa här i Sverige. Men för er som vill prova på receptet så spelar det inte så stor roll om ni gör det med eller utan den här kryddan. För övrigt så är jag förtjust i kombinationen pasta - potatis.
Den här bilden är tagen innan grytan är färdig, innan kycklingen och potatisen ska koka tillsammans.

Till 4 personer behöver du:

1 skivad gul lök
3 färska finhackade tomater
Passerade tomater
½ kyckling i bitar
Harissa
3 stora potatisar skurna i stora bitar
½ paket spagetti
Svartpeppar
Paprikapulver
Salt
Chiliflakes eller färsk chili

Jag rekommenderar dej att använda en stor gryta när du lagar det här.

Svetta löken i olja tills den blir mjuk utan att få färg. Ha på kryddorna (efter behag och styrka) tillsammans med dom passerade tomaterna.

Låt det koka några minuter och ha sen i ca 5-6 dl vatten. Lägg i potatisbitarna när vattnet kokar. Koka ytterligare 15 minuter och lägg sen i kycklingbitarna, som ska koka ca 45 minuter. Lägg till sist i spagettin och servera maten när den kokat klart.
Glöm inte att smaka av !!Jag har ingen superkamera och vi var hungriga så det här fotot blev tyvärr lite disigt !

2 kommentarer:

Evaldsdottir sa...

Är det harissa du har problem att få tag på eller är det någon annan krydda?

Sara sa...

Harissa får vi tack och lov tag i ganska enkelt, jag vet inte riktigt vad den kryddan heter men jag ska försöka ta reda på det. Vissa ingredienser har min sambo lite svårt att översätta till svenska.