söndag, juni 10, 2007

Pomelosallad


Det här är en spännande sydasiatisk sallad med pomelo, en stor grapefruktliknande citrusfrukt som börjar bli vanlig här hos oss. Får man inte tag på pomelo kan man ersätta den med vanlig grapefrukt, helst då blodgrapefrukt eftersom den är lite sötare än den blonda varianten.


Det här behövs:
1 pomelo eller 2 blodgrapefrukter
1 dl cashewnötter eller jordnötter
1 schalottenlök
½ - 1 grön chili
10-12 myntablad
2 msk koriander
½ dl kokosflingor

Dressing av:
Saft av 1 lime
1 msk fisksås (Nam Pla)
2-3 tsk farinsocker
Varsamt med salt

Börja med att blanda allt till dressingen, ställ åt sidan. Skala och filea pomelon eller grapefrukten så att den blir skinn- och hinnfri. Lägg klyftorna i en skål.
Rosta cashewnötterna i en stekpanna utan fett ett par minuter. Eller ta vanliga, saltade jordnötter. Hacka nötterna ganska grovt. Skala och finhacka schalottenlöken . Kärna ur och finstrimla eller finhacka chilin. Strimla även myntabladen och koriandern. Lägg allt detta i skålen med frukten. Strö över koksflingorna och blanda varsamt. Slå sist på dressingen. Smaka av salladen. Beroende på citrusfruktens surhet eller sötma behöver man ibland justera balansen en aning.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj oj va mycket gott.. Denna sida är så otroligt bra att jag är här inne varje dag å kollar.. Fortsätt så tjejer :)

Sara sa...

Vad roligt, det värmer att höra. Fortsätt gärna att kommentera för det uppskattas otroligt mycket !